IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За и против вдигането на минималната заплата в САЩ

Доклад на Бюджетната служба към Конгреса за ефекта от повишението бе разтълкуван противоположно от демократи и републиканци

09:11 | 27.02.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
За и против вдигането на минималната заплата в САЩ

Няколко водещи икономисти в областта на трудовия пазар заявиха, че бюджетната служба преувеличава ефекта на предложението върху заетостта. Лорънс Катц от Харвард, например, заяви че, ако службата е била използвала по-качествени изследвания, е щяла да установи по-малък или никакъв ефект върху заетостта.

Според по-консервативни икономисти на повишаването на минималната работна заплата отдавна се гледа като на всяко друго увеличение в цената, имащо влияние върху търсенето на съответната стока – в случая работни места. "Бюджетната служба към Конгреса потвърждава,че президентът предлага безпрецедентно увеличение на минималната работна заплата, което ще струва стотици хиляди работни места", коментира Джеймс Шърк, който анализира трудовия пазар за фондацията Heritage, дясноцентристка изследователска група.

Либералните икономисти казват, че заиграването с броя на потенциално загубените работни места пренебрегва централна констатация в доклада, а именно, че много работници ще се възползват от увеличаването на доходите. "Дори Бюджетната служба да е права в консервативната си прогноза за загубените работни места, броят на благодетелстваните е далеч, далече по-голям“, смята  Джаред Бърнстейн, бивш икономист в администрацията на Обама, сега в Центъра за бюджетни и политически приоритети.

Бюджетната служба анализира две предложения в доклада си. Първото предвижда увеличаване на минималната работна заплата до 10,10 долара до средата на 2016 г. и обвързването й с индекса на потребителските цени, така че тя да се увеличава с инфлацията с течение на времето. Второто предложение предвижда увеличение на минималната работна заплата до 9 долара без никакво индексиране спрямо инфлацията. Това би имало много по-малки ефекти, отколкото бюджетната служба прогнозира, като намали заетостта със 100 000 работници до втората половина на 2016 г., но същевременно изведе около 300 000 човека над прага на бедността.

По-високата минимална работна заплата ще намали заетостта в две основни направления, се казва в доклада на бюджетна служба. Бизнесите, изправени пред по-високи разходи за труд, ще повишат цените, прехвърляйки ги на клиентите си. Това ще доведе до спад в търсенето на техните стоки, което означава, че бизнесът ще има нужда от по-малко работници. Повишаването на минималната работна заплата също така ще направи наемането на работници с ниски заплати по-скъпо в сравнение с други инвестиции, като например нови машини и автоматизирани системи.

По-висока минимална заплата обаче ще компенсира поне част, ако не и целия негативен ефект чрез увеличаване на потреблението на нископлатените работници в икономиката.

Няколко демократи от Конгреса заявиха, че констатациите на Бюджетната служба само подчертават нуждата да се приеме минималната работна заплата от 10,10 долара на час. "Службата бе абсолютно ясна: повишаването на минималната работна заплата ще измъкне близо един милион американци от бедността, ще увеличи заплащането на нископлатените работници с 31 млрд. долара и ще помогне за изграждането на икономика, която работи за всички", посочва Нанси Пелоси, лидер на демократите в Камарата на представителите на Конгреса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
ivet22
преди 10 години
напълно "за" вдигането на минималната заплата в САЩ , това лято заминавам на студентска бригада там! http://traveller.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
ZawHeR
преди 10 години
Авторите, колкото и обидно само по себе си да е това, на Инвестор отново показват, че не познават елементарните правила в българския език. Така и не се научихте на бройната форма на съществителното човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още