IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За и против вдигането на минималната заплата в САЩ

Доклад на Бюджетната служба към Конгреса за ефекта от повишението бе разтълкуван противоположно от демократи и републиканци

09:11 | 27.02.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
За и против вдигането на минималната заплата в САЩ

Популярното предложение на демократите да се повиши минималната работна заплата в САЩ до 10,10 долара на час (7,25 долара понастоящем), подкрепяно от президента Обама, може да намали общия брой на заетите с 500 000 работници до втората половина на 2016 година, но също така ще извади 900 000 семейства от бедността и ще увеличи доходите на 16,5 милиона нископлатени работници, пише New York Times.

Това са смесените изводи от доклада на Бюджетната служба към Конгреса за това как вдигането на минималната работна заплата ще се отрази на доходите, заетостта и федералния бюджет. Вижданията на непартийната служба често имат силно влияние върху законодателството. 

Анализът дава храна както на привърженици, така и на критиците на повишаването на минималната работна заплата - политика, силно подкрепяна от демократите, на която обаче републиканците в Конгреса гледат скептично. Републиканците твърдят, че мярката ще унищожи работни места, докато демократите смятат, че тя ще помогне за облекчаване на бедността. Според икономистите и двете страни може би са прави.

Белият дом от своя страна, в необичайна позиция, открито оспори изчисленията на Бюджетната служба. Джейсън Фърман, председател на Икономическия съвет към Белия дом заяви, че оценката на службата за потенциално загубените работни места може би е твърде висока. Според него липсата на ефект върху заетостта би била "напълно разумна оценка." Анализът не отразява "икономическият консенсус по въпроса", каза той. "Понякога трябва да изразиш почтително несъгласие."

Докладът обаче бе прегърнат от водещи републиканци, които се противопоставят на вдигането на минималната заплата, макар че то е популярно според обществените проучвания. "Повишаването на минималната работна заплата може да унищожи до един милион работни места - съкрушителен удар за тези, които най-много се нуждаят от помощ в икономиката", заяви сенатор Мич Макконъл от Кентъки, лидер на републиканците в Сената. Конгресмените демократи и либерални групи се присъединиха към Белия дом в оспорването на тази гледна точка.

Бюджетната служба констатира, че вдигането на минималната работна заплата, ще има сложен ефект върху пазара на труда, като действа едновременно като предимство и бреме за предприятията и работниците. Като цяло службата пресмята, че вдигането на минималната работна заплата до 10,10 долара и индексирането й с инфлацията ще намалят общия брой на заетите с около 0,3%, или 500 000 работници, но предупреждава, че оценката е приблизителна, като загубените работни места биха могли да са от нула до един милион.

Предложението за вдигане на минималната заплта ще доведе до печеливши и губещи сред работниците с ниски заплати, към които е насочено, открива докладът. Някои фирми, притиснати от увеличените разходи и невъзможността да повишат цените на стоките си или да продават повече стоки, вероятно ще наемат по-малко нископлатени работници. Увеличаването на минималната работна заплата обаче ще повиши доходите на около 16,5 милиона работници, осигурявайки 5 млрд. долара годишно на семействата, живеещи в бедност и 12 млрд. на домакинствата, които печелят до три пъти над прага на бедността.

Последна актуализация: 10:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
ivet22
преди 10 години
напълно "за" вдигането на минималната заплата в САЩ , това лято заминавам на студентска бригада там! http://traveller.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
ZawHeR
преди 10 години
Авторите, колкото и обидно само по себе си да е това, на Инвестор отново показват, че не познават елементарните правила в българския език. Така и не се научихте на бройната форма на съществителното човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още