IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протоколът от заседанието на Фед разочарова Wall Street

Членовете на ръководството на Фед все още не са постигнали консенсус за момента, от който трябва да започнат да се повишават лихвите

23:21 | 19.02.14 г.
Протоколът от заседанието на Фед разочарова Wall Street

С понижения на индексите приключи сесията на Wall Street, след като беше публикуван протоколът от последното заседание на Федералния резерв на САЩ, съобщава MarketWatch.

От текстовете става ясно, че членовете на ръководството на Фед все още не са постигнали консенсус за момента, от който трябва да започнат да се повишават лихвите.

В края на сесията Dow Jones се понижава с 0,55% до 16 041 пункта. Най-голям натиск върху индекса оказаха акциите на JPMorgan Chase and Co и Boeing, които поевтиняха със съответно 2,1% и 1,71%. S&P 500 изтрива 0,64% до 1 829 пункта, а Nasdaq регистрира спад от 0,81% до 4 238 пункта, прекъсвайки 8-дневна серия на ръст.

Днес Международният валутен фонд (МВФ) предупреди отново за рисковете пред глобалния растеж заради турбуленцията на развиващите се пазари. Фондът подчерта, че някои от държавите трябва да предприемат структурни реформи и да затегнат паричната политика.

И докато в редица от развиващите се държави основният риск е прекомерно висока инфлация, в Европа е обратното – дефлация, посочват още от фонда.

“Отливът на капитали, по-високите лихви и рязката обезценка на валутите на развиващите се икономики остават основните ни опасения”, посочва се в доклада на МВФ, подготвен за заседанието на Г-20 на 22 и 23 февруари. “Риск представлява и изключително ниската инфлация в еврозоната и нарастващият риск от дефлация”, допълва се в доклада. 

Същевременно Федералният резерв, подобно на британската централна банка, също планира промяна в насоките за паричната си политика заради бързото понижение на безработицата и приближаването на границата от 6,5%, определена за повишаване на лихвите.

Няколко от членовете на ръководството на Фед обаче са подчертали на последното заседание на институцията, че липсва значителна промяна в перспективите пред икономиката и настояват за по-внимателно проучване на факторите, определящи икономическата ситуация.

“Изглежда, че те са твърди в ангажимента си със затягането на паричната политика”, коментира пред Bloomberg Ерик Дейвидсън от Wells Fargo Private Bank в Сан Франциско.

През последните две седмици инвеститорите пренебрегват влошените данни за икономиката на САЩ, като ги оправдават с лошото време. Миналата седмица новият председател на Фед Джанет Йелън потвърди, че американската централна банка ще продължи курса на паричната политика, тъй като икономическият ръст се е засилил и има “широко подобрение” на пазара на труда.

Сред печелившите акции се наредиха тези на U.S. Steel Corp., Eli Lilly & Co. и Signet Jewelers, които поскъпнаха със съответно 8,1%, 4,9% и 18%.

Спад записаха акциите на Pfizer, Intel, The Coca-Cola Co и General Electric, които се понижиха със съответно 1,25%, 1,05%, 0,99% и 0,97%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още