IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Добър ли бе сезонът на отчетите в САЩ?

Подемът на фондовия пазар през миналата година повиши много доверието и инвеститорите сега очевидно очакваха повече

14:41 | 22.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Добър ли бе сезонът на отчетите в САЩ?

Сезонът на отчетите в САЩ е почти към края си. Той бе добър, като това обаче може да се окаже лоша новина, пише за Financial Times инвестиционният колумнист на изданието Джон Одърс.

Нека да започнем с добрите новини от отчетния сезон. Първо, печалбите през четвъртото тримесечие на 2013 г. нараснаха стабилно - с 9,6% на годишна база, според Thomson Reuters. За цялата минала година печалбите са на път да постигнат ръст от 6,1%. Всичко това е въпреки значителния спад в енергийния сектор, където печалбите се понижиха с почти 5% през 2013 година.

Второ, финансовите директори изиграха традиционната си тримесечна игра с анализаторите по-умело от обикновено. Около 69% от компаниите отчетоха печалби, които надскочиха консенсусните прогнози, според Thomson Reuters. 64% от фирмите пък регистрираха приходи, надхвърлили очакванията.

Според BofA Merrill Lynch това е най-доброто представяне за приходите в сравнение с очакванията за последните две години и половина. На фона на опасенията, че световната икономика се разраства по-бавно от желаното, това може да бъде само окуражаващо.

Трето, прогнозите за бъдещето също изглеждат прилични. Американските изпълнителни директори използват предупрежденията за печалбите – на база тримесечната "Бежова книга" на Дейвид Костин от Goldman Sachs за намеренията на ръководитъели на компаниите от индекса S&P 500 - да подготвят своите инвеститори за повече капиталови разходи, което е здравословно за глобалната икономика.

Те също така изглежда имат желание да изплатят повече кеш, което ще зарадва техните инвеститори. Това също така предполага край на пълната липса на доверие, което накара много компании да поддържат неефективни счетоводни баланси, вместо да се лишат от кешов буфер.

Защо всичко това може да се окаже лоша новина? Въпреки тези очевидно отлични резултати фондовият пазар претърпя най-лошия старт на годината след кризата. Финансовите директори може и да поставиха летвата прекалено ниско, за да бъде прескочена, но това им помогна малко.

Краткосрочните пазарни бонуси за фирмите, които надхвърлиха очакванията за резултатите им бяха по-малки от обичайното. Пет дни след обявяването им Савита Субраманиан от Merrill Lynch установява, че тези компании са се представили по-добре от S&P 500 със средно 2,1%, докато фирмите, които не са оправдали очакванията са се представили с 5,5% по-лошо от пазара. Като цяло разликата в представянето между двете групи компании е най-голямата от четвъртото тримесечие на 2008 г., когато финансовата криза заплашваше икономически крах.

Накратко, подемът на фондовия пазар през миналата година е повишил много доверието и инвеститорите сега очевидно са очаквали повече.

Една по-широка географска гледна точка също дава повод за загриженост в Европа. Сезонът на отчетите в Европа разкрива един континент, който все още е икономически болнав и изложен на риск от дефлация. Приходите на 122 компании от индекса Stoxx 600, които са обявили досега резултати, са с 0,8% по-ниски на годишна база през четвъртото тримесечие на 2013 г., според Thomson Reuters.

От тези слаби приходи корпоративна Европа извлича далеч по-ниски маржове на печалба, които за нефинансовите компании са паднали почти до най-ниските си нива от 2009 година. Слабите приходи заедно с ниските маржове свиват дела на европейските печалби в глобалния MSCI индекс до най-ниското му ниво от 1985 г. насам.

Това може да се разчете като идеално позициониране на континента за цикличното завръщане. Големите потоци на пари от САЩ към Европа през последните месеци показват ужасно много доверие към Стария континент. Корпоративна Европа обаче все още не е направил нищо, за да оправдае това доверие. Един период на икономическа стагнация, за какъвто има все повече опасения, ще направи това да изглежда още по-лошо.

Друга причина за загриженост идва от това, което американските изпълнителни директори казват на инвеститори за бъдещето си. Те са уверени в растежа, особено от развиващите се пазари, което е достатъчно, за да похарчат и разпределят повече пари, но те все още чувстват необходимост да предупредят, че за ще бъде по-трудно да разширят своите маржове.

Изследвания на Goldman откриха, че компании от различни сектори изтъкват едни и същи фактори, а именно че увеличаването на разходите и конкуренцията ще поставят натиск върху маржовете на печалба. Компании като McDonald’s и Nike се оплакаха от увеличението на цената, а Ford Motor и Johnson & Johnson алрмираха за конкурентни цени.

Маржовете в САЩ изглеждат неустойчиво високи. Ако подобряването на икономическите условия и нормализирането на паричната политика влошават средата за корпоративния сектор, то на това може да се гледа като на здравословна нормализация. Това обаче би било по-лесно, ако доверието към фондовите пазари не се бе повишило толкова през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още