IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Wall Street приветства изявлението на Йелън с ръстове от над 1%

Новият председател на Фед увери пазара в последователността на монетарната политика на централната банка

23:08 | 11.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Wall Street приветства изявлението на Йелън с ръстове от над 1%

Американските акции се повишиха във вторник, след като Джанет Йелън увери Wall Street, че централната банка ще продължи с подледователната си парична политика, предава CNBC. Новият председател на Федералния резерв подчерта, че възстановяването на трудовия пазар далеч не е приключило.

Индексът на 30-те водещи щатски компании Dow Jones Industrial Average нарасна с 1,2% до 15 994 пункта, индексът на големите фирми S&P 500 се повиши с 1,1% до 1 820 пунтка, а технологично ориентираният Nasdaq Composite напредна с 1% до 4 191 пункта, излизайки на плюс за годината.

„Пазарът не иска несигурност и Йелън не поднесе изненади“, коментира Дороти Уйвър от Collins Capital, която е бивш председател на клона на Фед в Маями.

„Йелън напипа точния изказ – думата на деня е последователност. Новина бе виждането й, че цикличните колебания все още тежат на икономиката и че допълнителни стимули от Фед са възможни“, посочи Дан Грийнхаус, главен глобален стратег в BTIG.

"Подемът днес е основно заради факта, че Йелън не изплаши пазара, умишлено или не. Всъщност тя направи точно обратното, като каза, че политиката на Фед ще остане изключително гъвкава“, отбелязва Марк Лусчини, главен инвестицонен стратег в Janney Montgomery Scott.

"Йелън продължи със сигналите, че Фед ще остане много гъвкав. Те разбират, че има още много работа за вършене, смята Алън Скраинка, главен инвестиционене директор в Cornerstone Wealth Management.

Допълнителен положителен фактор за пазара бе изявлението на лидерите на републиканците в Конгреса, че тази седмица ще подкрепят увеличение на дълговия лимит на страната без каквито и да било условия.

Акциите на Sprint поскъпнаха с 2,7%, след като телекомът отете приходи за четвъртото тримесечие, които надхвърлиха очакванията.

Книжата на CVS Caremark се повишиха също с 2,7%, след като доставчикът на лекарства обяви печалба за последното тримесечие, надвишила прогнозите.

Доларът поевтиня спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ, а доходността по 10-годишните американски ДЦК се повиши с 0,05 процентни пункта до 2,72%.

След като вчера мартенските фючърси върху американският петрол завършиха над 100 долара за барел за първи път от 27 декември, днес те се понижиха с 12 цента до 99,94 долара за барел. Априлските фючърси върху златото се повишиха с 1,2% до 1 290 долара за трой унция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още