IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът надделя в последната за седмицата сесия на Wall Street

Икономическото възстановяване е непокътнато и степента на растеж на икономиката продължава да се засилва, според анализатор

23:19 | 07.02.14 г.
<p>
	Инвеститорите пренебрегнаха днешния доклад за разкритите нови работни места през януари. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Инвеститорите пренебрегнаха днешния доклад за разкритите нови работни места през януари. Снимка: Ройтерс

С повишения на индексите приключи последната за седмицата сесия на Wall Street.

Dow Jones нарасна с 1,06% до 15 794 пункта, воден от акциите на Boeing, Merck и Nike, които поскъпнаха съответно с 3,55%, 1,86% и 1,65%. S&P 500 добави 1,3% до 1 797 пункта, а Nasdaq се повиши с 1,7% до 4 126 пункта.

Инвеститорите пренебрегнаха днешния доклад за разкритите нови работни места през януари заради оптимизма, че възстановяването на икономиката е достатъчно силно и икономиката ще успее да преодолее оттеглянето на паричните стимули, предаде Bloomberg.

“По-широките данни показват, че икономическото възстановяване е непокътнато и степента на растеж на икономиката продължава да се засилва”, коментира пред информационната агенция Даръл Кронк от Wells Fargo Private Bank.

Днес стана ясно, че през миналия месец в САЩ са били разкрити 113 хил. нови работни места, докато анализатори очакваха около 180 хил. Равнището на безработицата е спаднало до 6,6% от 6,7% през декември 2013 г., но опасенията са, че понижението се дължи на оттеглянето на все по-големи групи от хора от пазара на труда.

Вчера данните показаха, че броят на подалите молби за помощи при безработица американци е спаднал повече от очакваното през приключилата на 30 януари седмица - до 331 000 спрямо ревизираните 351 000 през предходния отчетен период, като обяснението е силно влошената метеорологична обстановка в САЩ. Над 262 хил. души обаче не са били на работа заради лошото време през януари.

Федералният резерв следи данните за пазара на труда, за да прецени темповете, с които да оттегля стимулите за икономиката. Фед вече на два пъти сви с по 10 млрд. долара програмата си за изкупуване на облигации. Очакванията са тя да бъде отменена към края на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още