IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Само“ 21 млрд. долара – слаба година за Chevron

Причина за слабите резултати са по-ниски добиви и спад в цената в бизнеса с рафиниране

16:07 | 01.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
„Само“ 21 млрд. долара – слаба година за  Chevron

Падащите цени в бизнеса с рафинирането притеснява и американския петролен гигант Chevron. През последното тримесечие печалбата е намаляла с почти една трета до 4,90 милиарда долара под черта (3,60 милиарда евро), както съобщи в петък компанията. За цялата година спадът е по-малко драматичен - с една пета до 21,4 млрд. долара.

И други мултинационални петролни компании като ExxonMobil и Shell трябваше да преглътнат спад в печалбите си. „Световните цени на петрола и маржовете в бизнеса с рафиниране са като цяло по-ниски през 2013 г., отколкото през 2012 г.", заяви главният изпълнителен директор на Chevron Джон Уотсън в централата на компанията в Сан Рамон, Калифорния. Спада на печалбата той оправда и с по-високите разходи.

Освен това с 2,6 милиона барела на ден Chevron е добивал по-малко петрол през четвъртото тримесечие. Това, заедно със спада на цените, смъква приходите от продажби в най-важната дейност - нефт и газ. Тя е намаляла с четири на сто до почти 54 милиарда долара. Именно заради резултатите в петък акциите на Chevron поведоха губещите в DJIA, понижавайки се с 4,1%.

Лидерът в индустрията ExxonMobil, към който спадат и бензиностанциите Esso, отчита за миналата година печалба от 32,6 млрд. долара под черта – спад от 27 на сто. Британският конкурент Shell претърпя подобна съдба. Нетната печалба за последното тримесечие на годината на англо-холандската петролна компания, която предупреди за очаквани по-слаби резултати на 17 януари, е 1,78 млрд. долара спрямо 6,73 млрд година по-рано.  В крайна сметка групата спечели през миналата година 16,4 милиарда долара - спад от 39 на сто. Тук утежняващи бяха и закъсненията на някои проекти, както и свързаните с безопасността опасения в страната-производител Нигерия.

Като абсолютно изключение се счита ConocoPhillips, която успява да увеличи с близо 10% печалбата си за цялата година до 9,2 млрд. долара. Американската компания вече не се занимава с рафиниращ бизнес. Тя раздели преработката на суров петрол и бензиностанциите си и ги пусна като отделна компания на фондовата борса под името Phillips 66. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още