IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones се смъкна под 16 хил. пункта

Инвеститорите прехвърлят активи от развиващите се пазари към по-надеждни дестинации, според анализатор

23:38 | 24.01.14 г. 5
Dow Jones се смъкна под 16 хил. пункта

С рязък спад на индексите приключи последната за седмицата сесия на Wall Street. Dow Jones записа най-лошото си седмично представяне от май 2012 г. насам, а S&P 500 отчете най-силния си спад от юни миналата година.

Dow Jones изтри 1,97% до 15 879 пункта, S&P 500 се понижи с 2,1% до 1 790 пункта, а  Nasdaq регистрира спад от 2,15% до 4 128 пункта.

На Dow Jones най-силно натежаха акциите на General Electric, които изтриха близо 3,4 на сто от стойността си, както и акциите на 3M Co и Boeing, които изгубиха по 3,3%. Сред малкото печеливши позиции се наредиха акциите на Microsoft, Procter & Gamble и Merck.

Акциите на Kansas City Southern поевтиняха с над 15 на сто и натежаха най-силно на S&P 500. Сред губещите в състава на широкия индекс се наредиха още Alcoa, International Game Technology, Avon Products Inc и други.

Apple изтри близо 2 на сто от пазарната си оценка, Adobe Systems – близо 3 на сто, а Facebook – почти 4 на сто.

Движението на индексите последва разпродажбите на валути на развиващите се икономики заради очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще продължи да затяга паричната си политика, пише CNBC.

“Няма как да останем изолирани от това, което се случва по света. Инвеститорите прехвърлят активи от развиващите се пазари към по-надеждни дестинации”, коментира Джей Джей Кинан, старши стратег в TD Ameritrade.

Според него тенденциите в момента са разбираеми предвид високата възвръщаемост, постигната през 2013 г. “Пазарът вървеше нагоре заради положителните икономически новини през 2013 г., така че достигнахме точката на известна несигурност”, допълва Тери Сандвън, старши стратег в U.S. Bank Wealth Management.

“Валутите на нововъзникващите страни са под натиск, който грешно се определя като натиск от страна на Фед”, твърди обаче Ник Райх, главен изпълнителен директор на Earnings Scout. “Проблемът идва повече от политическата нестабилност в страни като Аржентина и Турция”, допълва той.

“Нестабилността на развиващите се пазари и валутите им се отразява и на американския пазар”, казва и Ерик Тийл от First Citizens BancShares Inc. за Bloomberg. “След силните ръстове през миналата година не е учудващо, че има разпродажби”, допълва той.

Валутите на развиващите се икономики преминаха през най-сериозните разпродажби от 5 години насам. Турската лира достигна ново рекордно ниско ниво срещу долара, украинската гривна удари 4-годишно дъно заради безредиците, аржентинското песо достигна най-ниската си стойност от 2002 г., а южноафриканският ранд – от 2008 г.

Инвеститорите губят доверие в някои от най-обещаващите развиващи се икономики. “Много компании се облагодетелстваха от ръста на развиващите се пазари и сега се оттеглят”, посочва Ник Сандърс, стратег в BTIG Ltd.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis
преди 10 години
тука коментиращите каде е DOW сега май на 15 400 а не на 18 или 20 000 :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis
преди 10 години
да ще отиде, но не и през следващите 2-3 години, а може и да се забатачи до там, че да не отиде и никъде, както е и японският индекс, него като го гледам е само на горе от 1980 :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
mitkooo
преди 10 години
az li4no mislq 4e shte blizo do 20 000
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
michaelis
преди 10 години
за тези които чаткат на минуса - запомнете я тази статия и се върнете към края на годината да видите DOW каде е и после пак ще си говориме :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 8
michaelis
преди 10 години
ааа не бе швепс и още по на долу ще отиде ама вие купувайте акций де :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още