IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones не съумя да задържи печалбите

"В краткосрочен план растежът на печалбите е особено важен", отбелязва анализатор

23:28 | 21.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Dow Jones не съумя да задържи печалбите

Във вторник инвеститорите на Wall Street действаха преди всичко доста предпазвило. Това е първият търговски ден от седмицата, след като в понеделник фондовите пазари в САЩ бяха затворени заради Деня на Мартин Лутер Кинг.

Сезонът на тримесечните отчети, който ускори скоростта си, бе следен с голямо внимание, заедно с интереса на Lenovo към сървърното дъщерно дружество на IBM. За разваляне на настроението се погрижи Международният валутен фонд ( МВФ), който повдигна прогнозите си за световната икономика, но в същото време предупреди, че по-специално в еврозоната от ниската инфлация бързо може да се породи дефлация.

Водещият американски индекс Dow Jones отчете спад от 0,45 на сто до 16 385,17 пункта, докато S&P 500 се повиши с 0,08 на сто до 1840,14 пункта, а Nasdaq 100 скочи с 0,43 на сто до 3606,51 пункта.

Публикуваната по-рано през деня актуализирана оценка на МВФ показа, че световната икономика ще нарасне с повече от очакваното през тази година. Последните данни на организацията отчетоха, че глобалният икономически растеж ще достигне 3,7 на сто спрямо разширяването от 3,6%, прогнозирано през октомври 2013 г.

"Финансовите условия в развитите икономики са облекчени в сравнение с доклада от октомври 2013 г. Малката промяна дойде след решението на Федералния резерв на САЩ от 18 декември да започне ограничаване на количествените мерки за облекчаване. Това включва по-нататъшно намаляване на рисковите премии по държавните дългове на засегнатите от кризата икономики в еврозоната", отбелязаха от организацията.

Друго изследване от деня показа, че инвеститорите са най-оптимистично настроени за глобалната икономика от почти пет години. Ръстът на доверието е стимулиран от воденото от САЩ възраждане на индустриализираните държави. 72 на сто от анкетираните от Bloomberg заявиxa, че икономиката на САЩ се подобрява в сравнение с 53 на сто година по-рано.

"В краткосрочен план растежът на печалбите е особено важен", заяви Джеймс Галия, портфолио мениджър в Boston Advisors LLC. 

По отношение на отделните компоненти загуба понесоха книжата на Verizon Communications. Пазарната капитализация на мобилния оператор се понижи с 1,7 на сто, въпреки че тримесечните резултати на концерна бяха по-силни от очакванията на анализаторите. Същевременно управляваното съвместно с Vodafone смесено дружество Verizon Wireless е спечелило повече клиенти на договор.

По-добър от очакванията бе отчетът на фармацевтичния концерн Johnson & Johnson.Производителят на бебешка козметика, медикаменти и други медицински изделия отчита  сериозен ръст на продажбите на Tylenol, Motrin и други марки в САЩ. Въпреки това обаче инвеститорите не бяха впечатлени от финансовите данни и акциите се обезцениха с 1,8 на сто.

Във фокуса на анализаторите бе и IBM, като компанията загуби около 1% от капитализацията си. След края на сесията компанията ще предостави детайлен поглед към финансовите си резултати. Същевременно стана ясно,че Lenovo отново иска да придобие сървърното дружество на американската компания.

Книжата на Dow Chemical Со поскъпнаха с почти 6% – най-много от април 2013 г., след като оглавяваният от Даниел Льоб хедж фонд Third Point LLC придоби дял от дружеството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още