IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Wall Street не намери посока след противоречиви данни

Корпоративни изявления също разочароваха инвеститорите и доведоха до спад на Nasdaq и S&P 500

23:13 | 17.01.14 г.
Wall Street не намери посока след противоречиви данни

Основните индекси на щатските борси затвориха седмицата с разнопосочно движение. Натежаха прогнозите за съдържанието на финансовите отчети на компаниите, както и разнопосочни макроикономически данни, съобщи Market Watch.

Индексът на потребителското доверие изненадата анализаторите, записвайки спад през януари. Новостартиращите строежи също намаляват с 9,8% през декември, макар и данните за цялата 2013 година да показват най-сериозният ръст от 2007 година насам.

В същото време обаче свободните работни места в САЩ нарастват до 4 млн. през ноември, а индустриалното производство се разширява за пети пореден месец.

На зелена територия приключи единствено Dow Jones. Индексът завърши с ръст от 0,25% до ниво от 16 458,56 пункта. За седмицата има слаб ръст в рамките на 0,1%, но това е първото седмично увеличение за Dow Jones от началото на годината. 

Nasdaq и S&P 500 се оцветиха в червено в последната сесия за тази седмица. S&P 500 записа дневен спад от 0,39% до ниво от 1 838,7 пункта. Това представлява седмичен спад от 0,2 на сто. Стойността на Nasdaq намалява с половин процент до 4 197,58 пункта, но за седмицата има ръст, при това в рамките на 0,6 на сто.   

Вниманието на инвеститорите беше привлечено и от няколко съобщения за разминаване между очаквания и реални печалби за последните три месеца на 2013 година. UPS обясни това с неочакван ръст на онлайн пазаруването и голям брой доставки, заявени в последния момент в по-краткия сезон на пазаруването в САЩ.

Акциите на компанията поевтиняха с около половин процент и паднаха малко под цената от 100 долара на брой.
На Intel опасенията за по-малки печалби от очакваното пък костваха над 3% от цената на акциите. Търговията се извършваше при цена от малко под 26 долара за брой.

На обратния полюс пък е представянето на Morgan Stanley. Отчетите на банката се разминаха с очакванията на инвеститорите, но този път в посока нагоре. Затова и акциите на банката поскъпнаха с 3,9% до цена от малко над 33 долара за брой.

Повечето американски банки обаче губят от пазарната си оценка заради намалена активност заради по-високите лихви в САЩ в края на годината. 

В понеделник американските фондови пазари ще бъдат затворени - в страната ще бъде отбелязан Деня на Мартин Лутер Кинг. 

Подробности за първото IPO на китайския пазар след 15 месеца - на компанията Neway Valve можете да научите от репортажа на Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още