IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs отчете 19% срив на печалбата

Свиването на разходите не успя да избави инвестиционната банка от неблагоприятния финансов резултат

15:31 | 16.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Goldman Sachs отчете 19% срив на печалбата

Печалбата на Goldman Sachs Group Inc зa четвърто тримесечие се е свила с 19%, след като инвестиционната банка отчете спад на приходите от валутна и стокова търговия, предава MarketWatch.

Нетната печалба на компанията достигна 2,33 млрд. долара в сравнение с 2,89 млрд. долара година по-рано. Резултатът е равносилен на печалба на акция в размер на 4,6 долара. Приходите на дружеството пък спаднаха с 4,9% до 8,78 млрд. долара.

Въпреки отстъпленията финансовият отчет изненада приятно анкетираните от Thomson Reuters анализатори, които предвиждаха печалба на акция от 4,22 долара и приходи от 7,71 млрд. долара.

Изненадващо слабото представяне на инвестиционната банка в търговията с облигации през третото тримесечие остави под напрежение част от инвеститорите. Опасенията бяха свързани с новите капиталови правила в банковия сектор, които според мнозина мгат да направят възвръщането на добрите позиции на Goldman Sachs доста трудна задача.

Топ ръководителите на базираната в Ню Йорк компания, в това число и главният изпълнителен директор Лойд Бланкфейн, отхвърлиха тези опасения. Независимо от това Goldman продължи да среща известни трудности в адаптирането към новата ера, която включва по-голяма селективност при вложенията в рискови експозиции.

Особено трудна година изпрати звеното на компанията за търговия със стоки и валути. Бизнесът бе възпрепятстван от бавното възстановяване на икономиката, както в САЩ, така и по света. Това постави под натиск апетита на клиентите за по-рискови сделки, които са визитната картичка на Goldman.

Измерени за цялата 2013 г., постъпленията на звеното за търговия с валути и стоки на Goldman Sachs се смъкнаха до 8,65 млрд. долара, което е спад с 13% в сравнение с постигнатото преди година. Резултатът е и най-ниският от началото на финансовата криза през 2008 г. насам.

За периода октомври-декември приходите на звеното на годишна база спаднаха с 15% до 1,72 млрд. долара въпреки ръста от 38% спрямо предходния тримесечен период.

Goldman се опита да се противопостави на влошаващите се финансови резултати чрез намаляване на разходите, включително сумата, която заделя за компенсации за съдебни спорове. Социалните придобивки на служителите разходи на банката за цялата 2013 г. са били 36,9% от приходите в сравнение с 37,9% през 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още