IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 се свлече до най-ниската си стойност от близо два месеца

Едно рязко покачване на лихвените проценти от страна на Фед може да предизвика пазарна корекция от 10%, смята експерт

23:15 | 13.01.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
S&P 500 се свлече до най-ниската си стойност от близо два месеца

В първата сесия за седмицата водещите индекси на Wall Street буквално се сринаха. Инвеститорите бяха по-предпазливи след новите коментари за редуцирането на паричните стимули от представител на Федералния резерв на САЩ. Предстои и първият сезон на отчетите за 2014 г.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average затвори със спад от 1,08% до 16 259,61 пункта. Технологично ориентираният Nasdaq Composite изтри 1,47% до 4 113,30 пункта.

Широкият бенчмарк S&P 500 се свлече до най-ниската си стойност от близо два месеца. Той се понижи с 1,26% до 1 819,20 пункта, като най-зле се представиха компаниите от енергийния сектор в състава му.

По-рано през деня стана ясно, че Фед ще разследва най-големите банки за подправяне на основни валутни курсове от техни служители.

Според информация на Bloomberg централната банка е сред регулаторите, които проверяват дали трейдърите са си споделяли информация, която би могла да им позволи да манипулират цените на Forex пазара с цел увеличаване на личната им печалба.

Акциите поеха надолу след речта на президента на поделението на Фед в Атланта Денис Локхарт. Той каза, че, ако всичко върви по план, централната банка ще продължи да намалява обема на количествените улеснения.

„Акциите вече бяха тръгнали надолу. Коментарите на Фед само увеличиха загубите“, коментира за CNBC главният пазарен стратег в BTIG Дан Грийнхаус. „В навечерието на финансовите отчети търговията е слаба вече няколко дни. Някои очакват, че корпоративните резултати ще оправдаят миналогодишното представяне на S&P, който нарасна с повече от 29% през 2013 г.“

„Отделно от някое голямо събитие, едно покачване на лихвените проценти по ускорен начин вместо по контролиран, може да предизвика пазарна корекция от 10 на сто“, мисли пък вицепрезидентът на EisnerAmper Wealth Planning Tим Спайс.

Най-голямата банка в САЩ – JPMorgan, ще влезе в съдебна схватка с берлинския транспортен превозвач BVG в дело, оценявано на приблизително 200 млн. щатски долара. Акциите на компанията отстъпиха с 1,35 на сто до 57,70 долара.

Акциите на Beam поскъпнаха с 24,56% до 83,42 долара, след като японската Suntory Holdings съобщи, че ще придобие производителя на бърбъните Jim Beam и Maker's Mark за 14 млрд. долара.

Merck & Co. поведе печелившите сред сините чипове на Dow Jones с ръст в цената на акциите от 6,5 на сто до 53,12 долара.

Книжата на Lululemon Athletica поевтиняха с 16,61% до 49,70 долара, след като търговецът на спортни облекла занижи очакванията си за размера на приходите и печалбата си за третото тримесечие на 2013 г.

Symantec изтри 5,41% от пазарната си капитализация до 22,20 долара за акция, след като Morgan Stanley посъветва инвеститорите да продават акциите компанията за антивирусен софтуер.

Цената на ценните книги на Juniper Networks се увеличи с 7,56% до 25,32 долара, след като Bloomberg съобщи, позовавайки се на два анонимни източника, запознати с информацията, че към производителя на компютърно оборудване проявява интерес хедж фондът Elliott Management.

Акциите на SodaStream International поевтиняха с 25,96% до 36,94 долара за брой, след като израелската компания занижи очакванията си за финансовите резултати за 2013 г.

Доларът поевтинява спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ. Доходността по 10-годишните облигации спада с 10 базисни пункта до 2,828%.

Цената на фючърсите върху суровия петрол се понижи с 92 цента до 91,80 долара за барел.

Фючърсите върху златото поскъпват с 4,20 долара до 1 251,10 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis
преди 10 години
това повишение на SP500 е сезонно и не знам защо народа продължава да ги сравнява нещата с новини, ръстове, икономически данни и т.н., това вече за не знам кой път го пиша и със форума НЯМА НИЩО ОБЩО с икономическите данни, те са само за парлама и ДАННИТЕ се нагаждат според индекса, а не той според тях. Големите като решат да си затворят позицийте тогава "ще се срине" и да си измислят криза няква там или каквото и да било извинение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Свилен Колев
преди 10 години
Факт е, че дневният спад е голям на фона на повишението на S&P 500 през декември от 2,36% и годишният ръст от близо 30%. Просто и ясно се вижда как за по-малко от месец индексите слизат бързо от отчетените към края на 2013 г. върхове. В интерес на истината - не по-малко притеснителен е фактът, че и Dow Jones регистрира сериозен дневен спад...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis
преди 10 години
аре бе батко пиши нещо по нормално бе "свлякъл се бил на най-ниското..." какво му е толкова ниско не мога да разбера, SPX се свлича ако е с 250-300 пункта, ако падне с 20-40 голяма работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още