IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пасивен Wall Street преди доклада за заетостта

Пазарите са все още малко обезпокоени, но в крайна сметка ще настъпи смяна на фокуса от свиването на стимулите към печалбите, коментира анализатор

23:35 | 09.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пасивен Wall Street преди доклада за заетостта

Американските акции приключиха сесията в четвъртък без ясна посока, като инвеститорите бяха пасивни преди петъчния доклад за заетостта през декември, предава CNBC.

Индексът на 30-те водещи американски компании Dow Jones отстъпи с 0,1% до 16 446 пункта, индексът на големите фирми S&P 500 прибави 0,03% до 1 838 пункта, а технологично ориентираният Nasdaq се понижи с 0,2% до 4 156 пункта.

„Пазарите са все още малко обезпокоени, но в крайна сметка ще настъпи смяна на фокуса от свиването на стимулите на Федералния резерв към корпоративните печалби“, коментира Крис Гафни, старши пазарен стратег в EverBank.

„Инвеститорите очакват посока от Федералния резерв, след като протоколът от последната среща на централната банка потвърди до голяма степен, че свиването на програмата за изкупуване на облигации ще продължи и може би ще се ускори“, каза той.

Акциите на Macy се повишиха със 7,6%, след като търговската верига предвижда печалба, която надхвърли прогнозите, а книжата на Bed Bath & Beyond спаднаха с 12,5% след като отчете печалба под очакванията.

Акциите на Alcoa се понижиха с 1,3%, след като щатската комисия за ценни книжа и фондови борси (SEC) обвини алуминиевия производител в неколкократно плащане на подкупи на бразилски представители от неговите филиали.

Компанията, която ще оповести тримесечните си резултати след края на сесията, се е съгласила да плати 384 млн. долара, за да уреди обвиненията на SEC и отделен казус, обявен от Министерството на правосъдието.

Фючърсите върху златото се повишиха  с 3,90 долара до 1 229 долара за тройунция, а тези върху американският петрол спаднаха с 0,61 долара до 8-месечно дъно от 91,66 долара за барел.

Доларът се колебаеше спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ, а доходността по 10-годишните американски ДЦК се понижи с 0,02 процентни пункта до 2,97%.

Един по-силен от очакването доклад за заетостта вероятно ще вдигне доходността по 10-годишните книжа над скорошния пик от 3,03%, смята Елиът Спар, пазарен стратег в Stifel, Nicolaus & Co.

„Все още има притеснения, че ако лихвите скочат драматично жилищният пазар и потребителските разходи може да пострадат. Доходност от 5% е по-нормално ниво за 10-годишните ДЦК, но тя няма да бъде достигната изведнъж. До края на годината тя може да достигне 3,5%, като пазарът ще може да се приспособи, казва Гафни.

Икономическите новини от деня показаха, че молбите за помощи при безработица през миналата седмица са спаднали с 15 хил. до 330 хил., което е под очакванията за 340 хил. молби. „Това е подобрение спрямо предходната седмица, но трябва да видим устойчивост на положителния тренд“, посочва Гафни.

Данни на консултантската компания Challenger, Gray & Christmas показаха, че броят на планираните уволнения в американските компании е спаднал с 32% през декември до над 13-годишно дъно.

Президентът на клона на Фед в Канзас Сити Естер Джордж, който е отколешен критик на хлабавата парична политика, нарече решението на централната банка за свиване на стимулите малка, но положителна стъпка към нормална лихвена среда, но каза също, че продължаващите покупки на активи остават източник на безпокойство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още