IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Единствено Nasdaq затвори с ръст в колеблива сесия

Протоколът от заседанието на Фед затвърждава това, което вече знаем, коментира анализатор

23:16 | 08.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските акции лавираха между печалби и загуби. Волатилността се задържа и след публикуването на протокола от заседанието на Федералния резерв на САЩ, провело се през декември, пише CNBC. От него става ясно, че централните банкери са на мнение, че с течение на времето ползите от количествените улеснения са започнали да избледняват.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average приключи сесията със спад от 0,41% до 16 462,74 пункта. Мicrosoft поведе губещите сред 30-те компонента на ценово-претегления индекс.

Широкият Standard & Poor’s 500 е почти без промяна, след като записа минимално понижение от 0,02 на сто до 1 837,49 пункта. Телекомуникационният сектор завлече индекса на червена територия, а компаниите за здравни услуги се представиха най-добре сред 10-те негови сектора.

Технологично ориентираният Nasdaq Composite единствен записа повишение. То е от 0,3% до 4 165,61 пункта.

Данните за разкритите нови места в частния сектор на САЩ все пак дадоха глътка въздух на пазарните участници. Според тях това означава, че данните за пазара на труда от декември, които ще бъдат публикувани в петък, ще бъдат оптимистични.

„Повечето коментари може би са по-мечи, отколкото си мислихме. Струи повече увереност, че икономическият растеж ще продължи. Ето защо пазарът казва: „Е, ако наистина е така, ако Фед очаква всички тези неща да се осъществят, това със сигурност ще подкрепи намаляването на количествените улеснения, а може би дори това ще става по-бързо“, коментира за CNBC главният инвестиционен директор на Wells Fargo Private Bank Деръл Кронк.

„Както всички знаем, колкото по-силни са икономическите данни, толкова повече се оправдава решението на Фед да прекрати програмата. Фондовите пазари се облагодетелстваха най-много от количествените улеснения на Фед. Ето защо пазарите на акции ще си направят своеобразна почивка, ако отклонението продължи с ускорен темп“, добавя експертът.

„Протоколът от заседанието на Фед затвърждава това, което вече знаем. Фед ще намалява плавно обема на покупките“, казва анализаторът в BTIG Дан Грийнхаус.

Акциите на McDonald’s поевтиняха с 1,01% до 95,41 долара. Причината – инвестиционната банка Wells Fargo понижи оценката си за книжата на веригата за бързо хранене от "надпазарно" представяне до "пазарно“.

Акциите на Twitter изтриха 3,53 на сто от стойността си до 59,29 долара, след като Cantor Fitzgerald коригира оценката за книжата на социалната мрежа.

Акциите на J.C. Penney се сринаха рязко с 10,01% до 7,37 долара за брой, след като търговецът на дребно публикува съобщение, в което казва, че е „празничните продажби са прилични“ без да разкрива повече подрбоности и конкретни цифри.

Ford Motor прибави 1,04% към пазарната си капитализация до цена от 15,54 долара за една ценна книжа на автомобилния производител, след като изпълнителният директор Алън Мълали сподели, че не възнамерява да напуска концерна.

По този начин той отпадна от надпреварата за наследник на Стив Балмър за нов ръководител на Microsoft. Акциите на софтуерния гигант логично поеха в обратна посока. Понижението, което записа компанията, е от 1,79% до 35,76 долара.

Книжата на Micron Technology Inc. поскъпнаха с 9,85% до 23,87 долара, след като компанията оповести тримесечни финансови резултати, които изненадаха приятно анализаторите.

Forest laboratories спечели 17,94% към цената на ценните си книги до 69,30 долара за брой. Компанията съобщи, че ще придобие Aptalis Pharma за 2,9 млрд. долара. Дружеството специализира в лечението на стомашно-чревни проблеми.

На борсата в Ню Йорк фючърсите върху суровия петрол се смъкват с 1,34 долара до 92,33 долара за барел.

Фючърсите върху златото поевтиняват с 4,10 долара 1 225,50 долара за тройунция.

Доларът поскъпва спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ. Доходността по 10-годишните облигации се покачи с 5 базисни пункта до 2,994%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още