IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Wall Street отново грейна в зелено след окончателния избор на Йелън

Акциите на биотехнологичната компания Neurocrine Biosciences поскъпнаха с рекордните 87% в рамките на една сесия

23:13 | 07.01.14 г. 2
Wall Street отново грейна в зелено след окончателния избор на Йелън

Фондовите пазари в САЩ приключиха втората си търговска сесия за седмицата на зелена територия, след като Сенатът окончателно избра Джанет Йелън за наследник на Бен Бернанке начело на Фед. Търговията бе стимулирана и от публикуваните по-рано през деня данни за американската икономика.

Широкият бенчмарк S&P 500 се разшири с 0,61% до 1 837,88 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average добави 0,64% до 16 530,94 пункта, докато технологично ориентираният Nasdaq Composite се изкачи с 0,96% до 4 153,18 пункта.

Търговският дефицит на САЩ се сви по-силно от прогнозираното през ноември, постигайки резултат, който вероятно ще стимулира допълнително икономическия растеж през четвъртото тримесечие.

Дефицитът се сви с 12,9% до 34,3 млрд. долара през предпоследния месец на 2013 г., достигайки най-ниското си ниво от края на 2009 г. Данните на Министерството на търговията изненадаха пазарите, които предвиждаха равнище от 40 млрд. долара. Месец по-рано, през октомври бе отчетено ниво от 39,3 млрд. долара.

Търсенето на американски стоки по света достигна най-високото си равнище, като износът на стоки и услуги нарасна с 0,9 на сто до 194,9 млрд. долара. Същевременно вносът на САЩ отстъпи с 1,4%, отбелязвайки най-резкият си спад в последните пет месеца до 229,1 млрд. долара.

Няколко часа преди представянето на статистическите данни Сенатът одобри окончателно Джанет Йелън за председател на Федералния резерв с 56 гласа "за" и 26 "против". По този начин настоящият заместник-председател на институцията официално се превърна в първата жена, която ще оглави американската централна банка.

Някои от републиканците в Сената, които по принцип не подкрепят програмата за изкупуване на облигации на Фед, гласуваха против Йелън. Според тях фондовите пазари са станали зависими от "лесните пари", които Фед излива в икономиката.

Част от сенаторите, които заплашиха, че ще гласуват против Йелън, не успяха да стигнат до Вашингтон за гласуването заради лошото време и отложените полети. Студът в Средния Запад стана причина за спирането на влакове, самолети и автомобили, като същевременно повиши потреблението на енергия.

На 6 януари температурата в Чикаго падна до минус 27 градуса по Целзий, побеждавайки рекорда от 1884 г., твърдят от Националната метеорологична служба.

Невижданите от десетилетия смразяващи температури в САЩ засегнаха около 187 млн. души. В първия ден от седмицата бяха отменени 3 200 самолетни вътрешни полети.

Ръководителят на Фед в Бостън Ерик Розенгрийн заяви, че централната банка трябва да намали постепенно размера на изкупуваните облигации. По думите му банката рискува да постави под натиск крехкото икономическо възстановяванее, ако оттегли своите стимули твърде бързо.

Изнасяйки реч по време на събитие в Кънектикът, Рoзенгрийн посочи, че "американската икономика е далеч откъдето трябва да бъде".

Междувременно президентът на звеното на Фед в Сан Франциско Джон Уилямс отбеляза, че програмата за изкупуване на активи вероятно ще приключи през тази година, ако не се случат неочаквани обстоятелства.

"Ние най-вероятно ще продължим да намаляваме темпото на тези покупки, като в крайна сметка ще ги преустановим през тази година", посочи Уилямс.

Книжата на Netflix поевтиняха с 5,61 на сто, след като Morgan Stanley понижи оценката си за компанията за интернет стрийминг поради нарастващата конкуренция от играчи като Hulu, HBO Go и Amazon Prime Instant Video.

JPMorgan Chase се съгласи да плати над 2 млрд. долара на американските регулатори за уреждане споровете по случая "Бърнард Мадоф". По силата на споразумението кредиторът също така трябва да реформира своите политики за борба с изпирането на пари. Акциите на компанията отстъпиха с 1,15%.

Спедиторският гигант FedEx продаде корпоративни облигации на стойност 2 млрд. долара, за да ускори обратното си изкупуване на акции. Капитализацията на дружеството се покачи с 1,39%.

Акциите на биотехнологичната компания Neurocrine Biosciences поскъпнаха с рекордните 86,68 на сто. Дружеството съобщи, че е постигнало значителен напредък в разработването на медикамент за пациенти, страдащи от късна дискинезия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Кажете и за БРИКС нещо!Тоя Уол Стрийт направо ми втръсна1Отварям Ви страницата и винаги !!!!!! У....ол....СтРийТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
Финанси виж още