IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones и S&P 500 губят във втора поредна седмица

Въпреки че приключиха сесията в петък почти без изменения, водещите индекси на Wall Street инкасираха седмични загуби

23:57 | 13.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните борсови индекси отвъд Океана приключиха с незначителни изменения финалната сесия за седмицата, като успяха да ограничат отчетените загуби през последните дни. Все пак Dow Jones и S&P 500 записаха втора поредна седмица с отстъпления. Инвеститорите на Wall Street все още са предпазливи преди срещата на централните банкери на Федералния резерв на САЩ, която трябва да хвърли повече светлина относно курса на паричната политика.

В петък Dow Jones Industrial Average се повиши с 0,10% до 15 755,36. Индексът на сините чипове изгуби 1,7% от стойността си през седмицата.

Широкият индекс S&P 500 е почти без промяна, като отстъпви минимално с 0,01% до 1 775,32. За седмицата обаче той изтри също 1,7%. Телекомуникационните и енергийните компании се представиха най-зле в петъчната сесия, докато индустриалните компании и компаниите за производство на материали – най-добре сред 10-те сектора на индекса.

Технологичният Nasdaq Composite се покачва с 0,06 на сто до 4 000,98 пункта. Той инкасира седмична загуба от 1,5%.

Цените на производител в САЩ отчетоха спад за трети пореден месец през ноември. Данните на Министерството на труда на САЩ показaxa, че индексът на цените на производител е отстъпил с 0,1% през миналия месец след спада от 0,2 на сто през октомври.

Анализаторът в USB Wealth Management Джим Ръсел е на мнение, че заради по-добрите данни за безработицата за последните четири месеца, подобряващото се потребителско доверие и растящите цени на жилищата Фед рано или късно ще прибегне до намаляване на обема на месечната си програма за попукпка на активи в размер на 85 млрд. долара.

„Всички са толкова притеснени, че след срещата си централните банкери ще ни изненадат с решение да намалят паричните стимули. Аз ли не схващам? Четири от петте години на ултра гъвкава парична политика не са се променяли просто така. Но точно това явно ще бъде причината за промяната в кръвното налягане на пазарите следващата седмица“, коментира за CNBC главният инвестиционен директор на Fort Pitt Capital Чарли Смит.

„Инвеститорите чакат ралито на Дядо Коледа, което все още не виждаме. Очевидно Дядо Коледа още си стяга шейната“, коментира портфолио мениджърът в Federated Investors Лоурънс Крийчъра.

Акциите на Verizon Communications и AT&T са сред останалите телекомуникационни компании, които пострадаха само ден, след като доставчиците на безжичен интернет се съгласиха да пригодят устройствата си така, че потребителите да ги използват, за да се включат към мрежата на конкурентите им. Verizon изгуби 0,6% до 47,84 долара, а AT&T – 0,12% до 33,85 долара.

Книжата на Visa прибавиха 1,93 на сто към цената си и вече са 207,36 долара.

Акциите на Texas Industries поскъпнаха с 13,55% до 66,47 долара, след като Bloomberg цитира анонимни източници, според които компанията обмисля възможности за развитието си, включително и продажба.

Adobe Systems прибави 12,78% към пазарната си капитализация. През четвъртото тримесечие компанията е регистрирала повече абонати от очакваното. Цената на една акция е 60,89 долара.

Курсът на долара остава без промяна спрямо основните валути на по-големите търговски партньори на САЩ. Щатският долар регистрира 5-годишен връх спрямо йената днес. Доходността по 10-годишните облигации се понижи с 2 пр. п. до 2,86%.

На борсата в Ню Йорк цената на фючърсите върху суровия петрол спадна 0,9 на сто до 96,60 долара за барел. Фючърсите върху златото поскъпват с 0,8 на сто до 1234,60 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още