IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед умува нов начин за формиране на лихвените проценти

Централните банкери търсят инструмент, с който да предпазят икономиката, когато в бъдеще ще трябва да повишат краткосрочните лихви

08:50 | 13.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фед умува нов начин за формиране на лихвените проценти

Някои казват, че Фед трябва да се откаже от основните лихвени проценти по федералните фондове като основен лост за управлението на широк спектър от индикатори във финансовата система.

Анализаторът на Barclays Джоузеф Абате смята, че репо програмата изглежда е задала пода на краткосрочните лихвени проценти по кредитите дори и по време на по-дребните по своите мащаби тестове. Лихвеният процент по допълнителните гаранции – лихвеният процент по най-използвания тип репо сделки – наскоро бе установен на около 0,10%, с 0,05 процентни пункта над фиксирания лихвен процент, който Фед определи за гъвкавите репо, и с 0,05 процентни пункта по-висок от нивото, което беше през есента преди стартирането на тестовете.

„Фед държи много мощен инструмент в ръцете си“, заявява Абате.

Без нови инструменти като гъвкавите репо операции Фед може и да не успее да установи контрол над лихвените проценти или може да бъде принуден да предприеме неблагоприятни ходове, като например да продава ценните книжа в своя портфейл с бясна скорост

Идеята за репо програмата дойте от екипа на Фед в Ню Йорк, отчасти защото един друг инструмент не работеше добре. Програмата, известна като IOER (interest on excess reserves), става дума за лихвата, която се изплаща върху свръхрезервите, беше основна за управлението на краткосрочните лихвени проценти на фона на изобилието от пари в системата. В рамките на тази програма Фед плаща на банките 0,25% за парите, които те държат при него. На теория, когато Фед иска да повиши краткосрочните лихвени проценти, той ще увеличи този лихвен процент. При това положение вместо да отдават пари банките би трябвало да искат да ги държат при Фед.

В действителност програмата IOER не работи добре, отчасти защото някои от големите играчи на пазара, включително Fannie Mae и Freddie Mac, не могат да участват. Основният лихвен процент по федералните фондове се държа доста под 0,25% в продължение на години . Това не е проблем сега, защото Фед иска да държи лихвите много ниски, но това е повод за безпокойство, че централната банка няма да има строг контрол върху лихвените проценти, когато дойде времето да ги вдигне.

Програмата за обратно репо предоставя на Фед по-големи възможности спрямо другите банки и на теория трябва да осигури на централната банка повече контрол върху лихвените проценти.

През последните няколко месеца Федералният резерв изпробва репо програмата със 139 различни контрагенти, включително с 94 фонда на паричния пазар, като определя лихва по тях в размер на 0,05%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още