IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служителите на вериги за бързо хранене в САЩ обявиха стачка

Те протестират срещу ниските си заплати и настояват за удвояване на минималното заплащане до 15 долара на час

12:44 | 06.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Служителите на вериги за бързо хранене в САЩ обявиха стачка

Служителите в ресторанти за бързо хранене в САЩ излязоха на 24-часова стачка в знак на протест срещу ниските заплати, съобщава BBC.

Протести има в Ню Йорк, Чикаго, Вашингтон, Детройт, Мичиган, Северна Каролина и на други места. Организаторите се надяват работниците от още 100 града да се включат в стачката.

Синдикатите настояват за налагането на минимум заплащане от 15 долара на час. Сегашната норма е приета през 2009 г. и е 7,25 долара на час.

Президентът на САЩ Барак Обама, който подкрепи мярката на Сената за увеличаване на минималното заплащане до 10,10 долара, изрично спомена в своя реч и работещите в заведения за бързо хранене.

Неговите съюзници демократи, които контролират горната камара на Конгреса, заявиха, че гласуването по този въпрос може да се състои още този месец.

Но дори и да мине през Сената, не е ясно дали предложението ще бъде одобрено от Камарата на представителите, която е водена от републиканците.

Все още не е ясно колко заведения за бързо хранене ще бъдат засегнати от стачните действия.

В Детройт около 50 демонстранти започнаха стачката си пред един от ресторантите на McDonald's. Дори част от служителите се присъединиха към протеста. Въпреки това заведението продължи да работи. Други 40 души протестираха пред Burger King в Атланта.

Последната национална стачка на работниците беше през август, но поради нейната разпокъсаност някои ресторанти продължиха да работят нормално, докато други нямаше как да отворят врати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още