IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колебливо начало за Wall Street*

Данните за ръста на американския БВП и опасенията, че Фед може да изтегли стимулите по-рано от очакваното, диктуват настроенията

18:07 | 05.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Колебливо начало за Wall Street*

Водещите борсови индекси отвъд Океана започват колебливо сесията в четвъртък, въпреки данните, че щатската икономика се е разширила с повече от очакваното. Засилват се опасенията на пазарните участници, че Федералният резерв на САЩ (Фед) може да започне да намалява стимулите по-рано.

В началото на борсовия ден на Wall Street Dow Jones Industrial Average губи 0,24% от стойността си до 15 852,20 пункта. Широкият индекс S&P 500 изостава с 0,20% до 1 789,17 пункта. Засега компаниите за потребителски стоки и комуналните дружества дърпат индекса надолу. Технологичният индикатор Nasdaq Composite остава почти без изменение на старта. Той се понижава с 0,08% до 4 034,64 пункта.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ е нараснал с 3,6 на сто на годишна база спрямо първоначалната оценка за скок от 2,8%. Министерството на труда оповести, че подадените през миналата седмица молби за помощи за безработица са спаднали с 23 хил. до 298 хил. броя.

Централните банкери в САЩ бяха заявили, че може да започнат да съкращават обема на паричните стимули, ако икономическият растеж е достатъчно устойчив, за да устои на намаляването на програмата за количествени улеснения. Двудневното заседание на банкерите започва на 17 декември. Въпреки че повечето анализатори очакват Фед да не прави нищо поне до март 2014 г., витаят слухове, че централните банкери ще решат друго.

„Като цяло днешните данни за БВП най-вероятно няма да са достатъчни, имайки предвид миксa от фактори, че да накарат Фед да обяви, че започва внезапно намаляване на обема на месечната си програма за изкупуване на активи, когато централните банкери се съберат по-късно през месеца“, коментира за CNBC главният инвестиционен стратег на Davidson Companies Фред Диксън.

Акциите на Apple поскъпват с 1,27% до 572,2 долара, след като China Mobile е на крачка да започне да предлага iPhone на своите абонати.

Книжата на Aeropostale поевтиняват с 2,24 на сто до 9,15 долара за брой, след като компанията оповести по-голяма от очакваната загуба за четвъртото тримесечие.

Доходността по 10-годишните американски облигации се покачва с 3 базисни пункта до 2,86 на сто.

* Информацията е актуална към 17:35 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още