IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на Wall Street отстъпиха

Пазарните участници все повече спекулират със затягането на паричната политика на Фед

23:30 | 04.12.13 г.
Индексите на Wall Street отстъпиха

След колеблива сесия и няколко промени в посоката на движение американските акции в крайна сметка записаха четвърти пореден ден на спад заради опасенията, че Федералният резерв на САЩ ще затегне по-рано от очакваното паричната си политика.

В края на търговията Dow Jones се понижи с 0,15% до 15 890 пункта, а S&P 500 изтри 0,12% до 1 793 пункта.

Единствено Nasdaq записа минимален ръст от 0,02% до 4 038 пункта, след като акциите на Autodesk, Baidu Inc, Facebook и други компании поскъпнаха.

“Пазарът наистина изглежда нервен. Остават ни около 20 дни за търговия до края на годината, а това беше наистина добра година. Инвеститорите са на ръба. Те искат да затворят позициите си при първа възможност”, коментира Уолтър Тод от Greenwood Capital Associates LLC пред Bloomberg.

От началото на годината S&P 500 се повишава с 26 на сто и е на път да регистрира най-добрия си годишен ръст от 2003 г. насам, отбелязва агенцията.

Пазарните участници все по-усилено спекулират с момента, в който Федералният резерв на САЩ ще затегне паричната си политика. Следващата среща ще се проведе в средата на този месец. Преобладават нагласите, че Фед засега ще запази непроменен размера на програмата си за изкупуване на облигации, а първите стъпки за ограничаването й ще бъдат предприети през март 2014 г.

Същевременно данните за американската икономика показват смесена картина и неустойчиво възстановяване. ISM съобщи, че секторът на услугите е забавил темповете на ръст през ноември. Същевременно данните на ADP за заетостта се оказаха по-добри от очакваното – частният сектор е наел 215 хил. работници през ноември, докато анализатори очакваха създаването на нови около 178 хил. работни места.

Пазарът на новопостроени жилища пък записа най-силен ръст от над 30 години – през октомври сделките са нараснали с над 25 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още