IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бюджетните съкращения в САЩ застрашават конкурентоспособността на страната

Принудителното орязване на разходите се отразява негативно на трудовия пазар и на бъдещия икономически растеж

15:15 | 03.12.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бюджетните съкращения в САЩ застрашават конкурентоспособността на страната

Според Хънтър Роулингс, президент на Асоциацията на американските университети (Association of American Universities), икономистите са съгласни, че повече от половината от икономическия растеж на САЩ през последните няколко години се дължи на иновациите. Но те смятат и че бъдещото технологично развитие може да бъде спънато, освен ако не се отменят съкращенията на разходите.

Роулингс бе особено разтревожен от проучване на National Science Foundation, което показа, че делът на разходите на университетите за НИРД през 2012 г. е спаднал за пръв път от 1974 г. насам.

Бюджетните съкращения вече доведоха и до съкращения на работни места из цялата страна. Ефектът най-вероятно ще бъде още по-страшен през следващата година, след като Пентагона и други правителствени агенции до голяма степен изразходваха финансирането от минали години, което компенсира намаленията за тази година.

Ефектът на автоматичните бюджетни съкращения се появи по-рано през годината, когато републиканците и демократите не успяха да постигнат консенсус относно приоритетите в американския бюджет. Демократите търсиха начин да увеличат приходите като искаха да премахнат данъчните облекчения за най-богатите и големи корпорации. Републиканците отказаха да обсъждат увеличаване на данъците и искат да компенсират всяко облекчаване на секвестирането с орязване на разходи по федерални програми за обезщетения.

Повече от 100 директори в производствения сектор написаха писмо от името на Aerospace Industries Association до президента Барак Обама и водещи политици, в което подчертават опасенията си от бюджетните съкращения и негативния ефект, който имат върху трудовия пазар, конкурентоспособността и бъдещия растеж.

Според тях делът на НИРД в сектора на отбраната възлиза на 0,25% от БВП на САЩ след секвестирането, което е спад от 1% през 60-те години на ХХ век.

Според Дороти Колман, вицепрезидент на Националната асоциация на производителите (National Association of Manufacturers), по-малките компании, които снабдяват с компоненти големите производители на оръжие, ще пострадат най-сериозно, ако бюджетните съкращения продължат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:51 | 14.09.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още