IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сдържана търговия беляза Wall Street в понеделник

Данните от индустрията и строителството очевидно не бяха достатъчни за инвеститорите

23:13 | 02.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сдържана търговия беляза Wall Street в понеделник

След няколкоседмичните рекордни скокове в понеделник инвеститорите на Wall Street бяха по-скоро сдържани. Въпреки че икономическите данни сочат по-нататъшно възстановяване на икономиката на САЩ, основните индекси едва се придвижиха, и то в посока надолу.

Данните от индустрията и строителството очевидно не са били достатъчни за инвеститорите. „Въпреки това никой не очаква големи ценови спадове“, каза Джон Норис от Oakworth Capital Bank. "Но ние също така няма да се впуснем на пазара".

Индексът на сините чипвове Dow Jones отчете спад от 0,48%, или 78 пункта, до 16 008,51 пункта. По-широкият индекс S&P 500 се понижи с 0,3 на сто или пет пункта, до 1 800,86 пункта, а индексът на технологичните компании Nasdaq падна с 0,4% до 4 045,26 пункта.

В центъра на вниманието на търговците днес попаднаха предимно икономически данни. Индексът на мениджърите по покупките в САЩ се покачи през ноември до най-високото си ниво от януари насам.В еврозоната индустрията нараства до най-високо ниво от почти две и половина години. "Производствените проучвания за ноември донесоха като цяло добри новини, но предполагат, че все още има много какво да се желае по отношение на здравето на икономиката на еврозоната. Като цяло, производството в региона се радва на най-доброто си представяне в последните 2,5 години, но темпът на растеж все още остава скромен", заяви главният икономист на Markit Крис Уилямсън.

Производствената активност в Китай се сви минимално през ноември спрямо темпа на растеж, отчетен миналия месец, но все пак изненада приятно анализаторите. Индексът на поръчките на мениджърите по доставките (Purchasing Manager Index, PMI) за ноември, изготвян от HSBC и Markit, се сви минимално. За предпоследния месец на годината неговата стойност е 50,8 пункта – нагоре от ревизираните 50,4 пункта. През октомври бе 50,9 пункта.

По отношение на отделните компоненти вниманието привлече Dow Chemical, чиито акции поскъпнаха с около 3%. Компанията обяви, че иска да се раздели от фирмени подразделения за 3 до 4 млрд. долара.

Книжата на EBay също поскъпнаха, след като анализаторската компания ComScore заяви, че онлайн продажбите по време на Черния петък са скочили с 15 на сто спрямо миналата година до рекордните 1,2 млрд. долара.

Акциите на Amazon.com и Overstock.com се свиха, след като Върховният съд на САЩ отхвърли обжалването на онлайн търговците на дребно в дело за данък върху върху интернет продажбите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още