IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американските борси започнаха сесията почти без промени*

В центъра на вниманието на търговците днес попаднаха предимно икономически данни

18:15 | 02.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Американските борси започнаха сесията почти без промени*

Фондовите пазари в САЩ отвориха сесията в новата седмица почти без промяна. Индексът на сините чипове Dow Jones се сви леко в първите минути на търговия с 0,1% до 16 071 пункта. По-широкият индекс S&P 500 добави 0,1 на сто до 1807 пункта, докато индексът на технологичните компании Nasdaq спечели 0,1 на сто до 4064 пункта.

„Днес е тих ден за търговия след почивката през уикенда", каза Тим Гриски от Solaris Group в Ню Йорк. Той очаква днес да няма големи движения на пазара. В очакване на продължаващата ултрахлабава парична политика фондовите пазари отчетоха значителни печалби през последните седмици. Евентуална промяна на тази политика анализаторите очакват през следващите месеци.

В центъра на вниманието на търговците днес попаднаха предимно икономически данни. Индексът на мениджърите по покупките в САЩ се покачи през ноември до най-високото си ниво от януари насам. В еврозоната индустрията нараства до най-високо ниво от почти две и половина години. "Производствените проучвания за ноември донесоха като цяло добри новини, но предполагат, че все още има много какво да се желае по отношение на здравето на икономиката на еврозоната. Като цяло, производството в региона се радва на най-доброто си представяне в последните 2,5 години, но темпът на растеж все още остава скромен", заяви главният икономист на Markit Крис Уилямсън.

Производствената активност в Китай се сви минимално през ноември спрямо темпа на растеж, отчетен миналия месец, но все пак изненада приятно анализаторите. Индексът на поръчките на мениджърите по доставките (Purchasing Manager Index, PMI) за ноември, изготвян от HSBC и Markit, се сви минимално. За предпоследния месец на годината неговата стойност е 50,8 пункта – нагоре от ревизираните 50,4 пункта. През октомври бе 50,9 пункта.

В петък на Wall Street индексите почти не реализираха движение при доста скромен обем на търговията. За месеца Dow е реализирал ръст от 3,4% за S&P нарастването е от 2,8 на сто, а за Nasdaq – 3,6%. При това в петък под светлините на прожекторите се озоваха преди всичко компоненти от търговския сектор, защото в деня след Деня на благодарността в САЩ започват коледните разпродажби. В седмиците до Коледа търговията на дребно в САЩ реализира почти една трета от годишните си приходи от продажба и почти половината от печалбата.

Вижте повече за търговския сектор в САЩ в материала на Bloomberg. 

Днес търсени на борсата са акциите на Dow Chemical, които поскъпват с около 1%. Компанията обяви, че ще продаде някои свои подразделения за 3 до 4 млрд. долара.  

*Актуално към 18,00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още