IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протоколът от заседанието на ФЕД обърна индексите надолу

През следващите месеци е възможно намаление на програмите за изкупуване на облигации, но пазарите не отчетоха това като изненада

23:17 | 20.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Протоколът от заседанието на ФЕД обърна индексите надолу

В сряда индексите на Wall Street успяха да намерят в последния момент единна посока на движение – надолу.

Индустриално претегленият индекс Dow Jones Industrial (Dow Jones) се колебаеше през цялата сесия между скромни печалби и загуби, или стъпваше на едно място. В центъра на вниманието бяха многобройни икономически данни и изказванията на Фед, както и спекулации около политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ). Малко повече от два часа преди края на сесията водещият щатски индекс падна с 0,09 на сто до 15 953,13 пункта. В крайна сметка индексът на сините чипове загуби общо 66 пункта до 15,900 пункта.

Току-що обявеният и първоначално добре приет от пазарите протокол от заседанието на Фед от октомври подкрепи индексите, но само за кратко. S&P 500 отчете спад за трети пореден ден – с 0,4% до 1781 пункта, като това е най-дългия период със спадове от осем седмици насам. 

Технологичният индекс Nasdaq 100 отчере спад от 0,27% до 3,921 пункта.

С поглед към икономическите данни, по-специално ключовите данни за търговията на дребно са положителна изненада, тъй като продажбите през октомври са по-високи на месечна база от очакваното. Така шансовете за успешни продажби в коледния сезон нарастват сериозно. Останалите данни може да се тълкуват като негативни за икономиката, но от друга страна са добра причина за продължаване на една по-хлабава парична политика. Така например вече ниската инфлация продължава да намалява през октомври, а в същото време намаляват и продажбите на жилища. 

Годишният темп на инфлацията на потребителските цени през октомври възлиза на едва 1,0%, поясниха от Министерството на труда във Вашингтон в сряда. През предходния месец годишният темп бе в размер на 1,2 на сто. По този начин инфлацията отчита спад за трети пореден месец.

По-малко американци са си купили жилища на вторичния пазар през октомври, като продажбите са тласнати надолу от по-високите лихви по ипотеки, 16-дневната парализа в правителството и ограниченото предлагане, предаде Ройтерс. Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти съобщи, че през миналия месец продажбите на обитавани жилища са намалели с 3,2 процента спрямо септември до годишно равнище от 5,12 млн. с отчитане на сезонните фактори. Това е спад спрямо ниво от 5,29 милиона през септември и е най-бавният темп от юни.

Продажбите на еднофамилни къщи са се свили с 4,1 на сто, а на апартаменти са се увеличили с 3,3 на сто. През октомври средната продажна цена на обитавано жилище е  била 199 500 долара - увеличение с 12,8 на сто на годишна основа и 11-и пореден месец на двуцифрено поскъпване.

Председателят на Фед Бен Бернанке заяви предишната вечер, че централната банка ще запази ултрахлабавата си парична политика "толкова дълго, колкото е необходимо". От протокола от заседанието става ясно, че намаляването на месечната програма за изкупуване на активи, или т.нар. QE3, известна като третите по ред количествени улеснения от началото на финансовата криза, е възможно през следващите месеци, но това не се възприе като новина от пазара.

Сред отделните акции на Wall Street се открояваха книжата на Boeing, които са на дъното в Dow със спад от 2,10%. Акциите на Johnson & Johnson поскъпнаха с 0,46%, след като компанията разреши едногодишен спор за дефектни импланти. Производителят на потребителските стоки и медицинско оборудване ще плати обезщетение чрез извънсъдебно споразумение в размер на около 2,5 милиарда долара.

На технологичната борса Nasdaq 100 впечатление направи Yahoo, с ръст от 3,58%. Причината бе обявеният от интернет гиганта допълнителен обем на програмата за обратно изкупуване на акции на стойност 5 млрд. щатски долара. От началото на годината книжата са скочили със 74%, изчислява Bloomberg.

Финансовите си данни представиха и производителя на селскостопански машини John Deere, както и търговската верига J.C Penney. Акциите на на John Deere поскъпнаха в отговор на неочаквано силните тримесечни данни с 2,37%. Концернът печели от бума в недвижимите имоти и със своите строителни машини иска да компенсира спада в продажбите на аграрни инструменти. 

Спадът на приходите в J.C. Penney през третото тримесечие се забавя, което доведе до ръст на акциите от цели 7%.

За разочарование се погрижи веригата от типа „Направи си сам“ Lowe's. През третото тримесечие групата отчита малко по-ниска от очакваното печалба и не повиши перспективата си за цялата година, както се надяваха инвеститорите. Вследствие на това акциите загубиха 4,5% от стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още