IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Dow с нов, 35-и рекорд за годината

Загуби отчитат преди всичко някои интернет компании

23:08 | 11.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Dow с нов, 35-и рекорд за годината

В първия ден на новата седмица американските акции се колебаха между малки печалби и загуби, след силното си представяне в предборсовата сесия, след като инвеститорите очакваха резултатите за търговския сектор, за да преценят силата на потребителското търсене и вероятността от съкращения на паричните стимули.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial нарасна умерено в началото на новата седмица на търговия след своя рекорд в петък. Водещият индекс на Wall Street напредна в крайна сметка в понеделник с 0,1% (21,32 пункта) до 15 782,91 пункта и по този начин отчете нов, 35-и рекорд от началото на годината. По-широкият индекс S&P 500 отчете ръст от 0,06% до 1771,71 пункта. Технологичният бенчмарк Nasdaq 100 отчете ръст от по-малко от 1% до 3919,79 пункта.

След изненадващо силния доклад за заетостта в САЩ от петък днес инвеститорите бяха по-скоро сдържани, казва пазарен участник. Също така днес липсват и важни икономически данни, които биха могли да предоставят нов тласък на търговията.

Загуби отчитат преди всичко някои интернет компании. Инвестиционната банка Morgan Stanley е понижила оценката си за целия американски интернет сектор и премахна Google от 'Best Ideas List'. Акциите на Google поевтиняха с 0,15 на сто, а цената на книжата на Facebook спадна с 1,77 на сто.

Положителен анализаторски коментар пък донесе ръст от 3,96% за книжата на Best Buy. Майкъл Ласър от UBS препоръча купуване на акциите. Според него анализаторите ще повишат прогнозите си за търговеца на електростоки, преди той да представи данните си на 19-и ноември.

Силен ръст – от над 25% до 49,45 долара за брой, отчете биотехнологичната компания ViroPharma заради обявено придобиване. Британският фармацевтичен концерн Shire Plc иска да купи компанията за общо 4,2 млрд. долара, или 50 долара за акция. В Лондон книжата на Shire отчетоха ръст от почти 1%.

На върха на Dow се озоваха акциите на компютърния концерн IBM и на търговеца на дребно Wal-Mart – с по над 1%. В края на водещия индекс са книжата на конгломерата United Technologies, на мобилния оператор Verizon Communications и на производителя на безалкохолни напитки Coca-Cola. Акциите спадат с по около 0,6 на сто.

С ръст от 3,7% акциите на Transocean също са сред печелившите. Специализираният в дълбочинни морски пробиви нефтен концерн се е споразумял с финансовия инвеститор Карл Айкан за бъдещо изплащане на дивиденти и намаляване на броя на директорите си. 

Тази седмица инвеститорите ще следят зорко изявлението на заместник-председателя на Федералния резерв (Фед) Джанет Йелън. В четвъртък тя ще говори пред Банковата комисия към Сената.

Президентът Барак Обама я номинира за наследник на председателския пост на сегашния ръководител на Фед Бен Бернанке, чийто мандат изтича през януари 2014 г. Пазарните участници ще слушат внимателно, за да разберат как тя възприема паричната политика на централната банка и как смята, че ще се развива икономиката.

Облигационният пазар в САЩ днес е затворен заради Денят на ветерана. След края на сесията своите тримесечни отчети ще публикуват News Corp и Hologic.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 28.08.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още