IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в САЩ през октомври е нараснала до 7,3%

Ръстът отразява спирането на работата на правителствените агенции заради бюджетните спорове между републиканците и демократите

16:52 | 08.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Безработицата в САЩ през октомври е нараснала до 7,3%

Очаквано безработицата в САЩ се е повишила до 7,3% през октомври, след като през септември слезе до 7,2%, заради спирането на работата на правителствените агенции през първата половина на месеца. Това показват данните на американското трудово министерство, цитирани от Bloomberg.

Същевременно през миналия месец са били създадени нови 204 хил. работни места, докато анализатори, анкетирани от информационната агенция, очакваха, че са създадени нови 120 хил. работни места.

Частният сектор е създал нови 212 хил. работни места – 19 хил. в производствени предприятия, най-вече в автоиндустрията, 44 400 – в търговията и други 53 хил. - в развлекателната индустрия. Същевременно правителството е съкратило още 8 хил. души.

Данните индикират, че бизнесът в САЩ е по-оптимистично настроен преди активния коледен сезон и планира да наема персонал, въпреки бюджетните спорове, заради които голяма част от федералната администрация спря работа за 16 дни. Тогава около 800 хил. държавни служители бяха принудени да си останат у дома, което се е отразило и на данните за безработицата.

Лара Роснер, икономист в BNP Paribas в Ню Йорк, прогнозира обаче, че малко вероятно е бизнесът да има по-смели планове за наемане на служители, като се има предвид, че правителството на САЩ е почти на ръба.

Американците – държавни служители, които не са били на работа в периода 6 – 12 октомври, са се считали за безработни, въпреки че някои от тях са получили някакво възнаграждение за периода със задна дата, поясняват от бюрото за трудова статистика.

Данните сочат още, че средното заплащане на час е нараснало с 0,1% до 24,1 долара през октомври спрямо септември и с 2,2% на годишна база. Средната продължителност на работната седмица за заетите в частния сектор е била 34,4 часа през октомври.

Изчисленията на икономисти сочат, че блокирането на правителството ще "изяде" около 0,6 процентни пункта от икономическия растеж за четвъртото тримесечие. През този период се очаква растежът на икономиката да е под 2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още