IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IPO-то на Twitter - индикация за нелепия характер на пазарите

Индексите на Wall Street приключиха сесията с понижения заради подновените опасения за затягане на паричната политика на Фед

23:46 | 07.11.13 г.
IPO-то на Twitter - индикация за нелепия характер на пазарите

Пазарната оценка на SolarCity Corp. се понижи с 15 на сто, след като втората по големина компания за слънчева енергия в САЩ обяви, че очаква загуба от около 65 цента за акция за последните три месеца на годината. Средната оценка на анализаторите е за загуба от 54 цента на акция.

Същевременно акциите на Transocean се повишиха с 6,5%, след като компанията отчете печалба от 1,37 долара на акция за третото тримесечие при очаквани 1,07 долара. Книжата на J.C. Penney пък поскъпнаха със 7%, след като компанията съобщи, че има индикации за по-високи продажби.

Twitter – летящ старт

Безспорно водещото събитие на пазара днес е IPO-то на Twitter. В първия ден на борсовата търговия цената на акциите на компанията се изстреля до малко над 50 долара. Микроблогинг услугата успя да привлече значително по-голям интерес в сравнение с конкурента й Facebook, а и инвеститорите я оцениха далеч по-добре.

Според запознат източник компанията е получила поръчки, надхвърлящи 30 пъти предложените акции при цена 26 долара за лот, съобщава за Bloomberg запознат източник, пожелал анонимност.

В края на търговията акциите на Twitter поскъпнаха със 72,6% до 44,9 долара, след като търговията започна при цена от 45,1 долара за лот. Сделки се сключваха и при 50,09 долара за акция.

Базираната в Сан Франциско социална мрежа, която не е на печалба и има в пъти по-малко потребители в сравнение с Facebook, се възползва от жаждата на инвеститорите за нови компании, които имат потенциал за бърз растеж на разширяващи се пазари, като например мобилната реклама, пише Bloomberg.

Същевременно в днешната сесия акциите на Facebook и LinkedIn поевтиняха с над 2 на сто.

Борсовата еуфория около Twitter обаче поставя под натиск компанията да изпълни обещанията си за бърз растеж. Днес главният изпълнителен директор на компанията Дик Костело успокои инвеститорите и ги призова да не се притесняват от загубите й, но така и не изясни как точно смята да изведе финансовите резултати на социалната мрежа на “зелено”.

Същевременно Saxo Bank предупреди, че IPO-то на Twitter е един от показателите за “нелепия характер на пазарите”, тъй като цената на акциите съществено се разминава с фундаментите на компанията. “Цената отразява огромните рискове за инвеститорите, ако Twitter не отговори на очакванията за печалбите оттук нататък”, коментират от финансовата институция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още