IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IPO-то на Twitter - индикация за нелепия характер на пазарите

Индексите на Wall Street приключиха сесията с понижения заради подновените опасения за затягане на паричната политика на Фед

23:46 | 07.11.13 г.
IPO-то на Twitter - индикация за нелепия характер на пазарите

Със спадове на индексите приключи днешната сесия на Wall Street, след като по-големия от очакваното ръст на американската икономика отново разпали опасенията за затягане на паричната политика на Федералния резерв на САЩ.

Данните на търговското министерство за брутния вътрешен продукт (БВП) на Щатите през третото тримесечие засенчиха решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) да понижи основната лихва до ново рекордно ниско ниво – 0,25%, заради бавното възстановяване и вероятността от ниска инфлация за продължителен период от време, пише Bloomberg.

Днес министерството на търговията на САЩ обяви, че за периода юли-септември икономиката на страната е нараснала с 2,8% на годишна база. През предходното тримесечие беше отчетен растеж от 2,5%, а икономисти очакваха забавяне на икономиката до около 2%.

Данните засилиха опасенията сред инвеститорите, че Федералният резерв ще започне да оттегля стимулите си за икономиката по-рано от очакваното.

“Това определено ще накара Фед да свие програмата за изкупуване на облигации през декември. Фед ще трябва да тества пазарите”, коментира пред АП Питър Кардило, главен икономист в Rockwell Global Capital.

Федералният резерв изкупува активи на стойност 85 млрд. долара всеки месец. Програмата спомогна за ръста на цените на акциите, особено през последните месеци.

След като положителните данни се превърнаха в лоша новина, в края на сесията Dow Jones се понижи с 0,97% до 15 593 пункта, S&P 500 изтри 1,3% до 1 747 пункта, а Nasdaq записа спад от 1,9% до 3 857 пункта.

Анализатори прогнозират, че пазарът ще остане волатилен заради публикуваните днес данни. Утре се очаква да излезе и докладът заетостта в САЩ, който също може допълнително да засили опасенията за затягане на стимулите за икономиката.

Същевременно американското трудово министерство съобщи, че през миналата седмица подадените молби за помощи пи безработица са намалели с 9 хил. до 336 хил. от 345 хил. през предходната седмица.

Сред губещите позиции днес се наредиха акциите на Tesla Motors, след като излезе информация, че още един седан Model S се е запалил вчера, този път в щата Тенеси.

Последна актуализация: 12:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още