IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на Wall Street посрещнаха с понижения дебюта на Twitter*

Акциите на социалната мрежа се изстреляха с близо 88% до 49 долара за брой

17:54 | 07.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Определено има защо изпълнителният директор на Twitter&nbsp;Дик Костоло да е доволен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Определено има защо изпълнителният директор на Twitter Дик Костоло да е доволен. Снимка: Ройтерс

Водещите борсови индекси на Wall Street започнаха търговската сесия в четвъртък с понижения.

Dow Jones Industrial Average слезе от рекордния си връх. В началото на сесията той се понижава с 0,13% до 15726,97 пункта. Широкият индекс S&P 500 отстъпва с 0,44% до 1762,65 пункта. Технологичният Nasdaq Composite се понижава най-много – с близо 1% до 3892,14 пункта.

Борсовият дебют на Twitter вече е факт. Социалната мрежа поиска 26 долара за една своя акция, но в началото на сесията книжата се изстреляха с 88%, като се тъгруват за близо 49 долара едната. Компанията бе листната на Нюйоркската фондова борса (New York Stock Exchange) и вече се подвизава с борсовия код  „TWTR”.

В интервю пред CNBC изпълнителният директор на Twitter Дик Костоло сподели, че инвеститорите не бива да се притесняват от факта, че компанията не е на печалба, защото това е част от плана й да инвестира в дългосрочен план.

Междувременно Европейската централна банка понижи основния лихвен процент до 0,25%, а курсът на еврото пое рязко надолу спрямо долара. Президентът Марио Драги и компания предприеха този ход, за да се борят с ниската инфлация в Европа.

Решението идва в момент, в който американските инвеститори търсиха ясни знаци за това накъде ще се запъти икономиката на САЩ, когато Федералният резерв (Фед) започне да намалява обема на месечната си програма за покупка на облигации в размер на 85 млрд. долара. Миналата седмица Фед отново запази курса на паричната си политика.

Икономиката на САЩ пък се е разширила с най-бързия си темп от началото на годината през третото тримесечие. Американският брутен вътрешен продукт (БВП) е нараснал с годишен темп от 2,8% през трите месеца до края на септември спрямо 2,5% през предходното тримесечие, показаха публикуваните в четвъртък данни на Министерството на търговията.

От компонентите на Dow Jones в началото на търговията най-много поевтиняват акциите на AT&T (-1,30%), Walt Disney (-1,28%) и Microsoft (-1,05%). Печелившите повеждат General Electric (+0,78%), IBM (+0,57%) и Pfizer (+0,48%).

От компаниите в S&P 500 най-силно за сега поскъпват книжата на J. C. Penney Company – с 4,29%, а най-много поевтиняват акциите на International Game Technology – с 11,73%.

* Информацията е актуална към 18 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още