IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Dow Jones се покатери на нов връх

Добрите икономически данни от Европа вдъхнаха оптимизъм на Wall Street

23:18 | 06.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Dow Jones се покатери на нов връх

Силните европейски икономически данни се погрижиха в сряда за оптимизъма на Wall Street и дори помогнаха на Dow Jones да достигне нов връх за всички времена. Въпреки това обаче акциите отново позагубиха в течение на сесията част от постигнатото, след като се появиха спекулации за това, че Европейската централна банка няма да намали още лихвата си. Въпреки ниската инфлация Марио Драги няма да отвори още повече шлюзовете, предаде финансовата информационна агенция MNI.

Индексът на сините чипове Dow Jones се повиши с 0,82 на сто до 15 746 пункта, като надмина предишния си рекорд, постигнат на 29-и октомври. По-широкият индекс S&P-500 спечели 0,4 на сто, докато Nasdaq се сви с 0,2 на сто до 3 931,9 пункта.

Най-добре представящият се компонент в Dow Jones сред 30-те листнати там дружества бе Microsoft с ръст на цената на акциите от над 4% до 38,1 долара за акция - най-високата им стойност от 12 години насам, заради новините за прогрес в търсенето на нов главен изпълнителен директор. Базираният в Редмънд, щата Вашингтон, американски софтуерен концерн вече е изготвил кратък списък с потенциалните заместници на Стив Балмър на поста изпълнителен директор на компанията. Смята се, че технологичният гигант е ограничил списъка до около десетима душиСред кандидатите за позицията са изпълнителният директор на Ford Алън Мълали, бившият главен изпълнителен директор на Nokia Стивън Елоп, вицепрезидентът на Microsoft Тони Бейтс и директорът на подразделението за облачни услуги на компанията Сатя Надела.

Печалбите сред сините чипове днес са налице, след като европейските акции отчетоха ръст, подпомогнати от редица фактори като силните икономически данни от Великобритания и надеждите, че Европейската централна банка може да предприеме по-нататъшни мерки за облекчаване в четвъртък.

В Германия и Франция, двете най-големи икономики в еврозоната, проучвания сред мениджърите в сектора на услугите са надскочили очакванията. Тези проучвания са считани за добър водещ индикатор за търсенето от страна на компании в следващите месеци. Окончателните данни от изготвяния от Markit Economics индекс на мениджърите по покупките за сектора на услугите в еврозоната отчетоха спад до 51,6 пункта през октомври. Въпреки това индикаторът остана над пазарните прогнози за понижение до 50,9 пункта. През септември PMI индексът за сектора на услугите постигна ниво от 52,2 пункта.

„Все още се надявам, че комбинацията от нарастващото доверие, много свободна парична политика, много ниска инфлация и предпазливо затягане на политиката на централната банка ще доведе до постепенно възстановяване", коментира Хауърд Арчър, главен икономист в IHS.

С нетърпение инвеститорите очакват да разберат номиналната стойност на акциите на Twitter за предстоящото първично публично предлагане. Очевидно цената ще е още по-висока от очакванията. Акциите ще се предложат за между 25 до 28 долара, твърдят фонд мениджъри, получили съответната информация от банките Goldman Sachs и Morgan Stanley. Заради високия интерес компанията вече повиши цената в началото на седмицата до диапазона 23 до 25 долара от предишния диапазон 17 до 20 долара. 

Преди IPO-то на Twitter в четвъртък акциите на други социални мрежи попаднаха под натиск за продажба. Книжата на Facebook (спад от 1,88% до 49,16 долара за брой), Linkedin и Yelp поевтиняха. Търсени обаче бяха акциите на Ebay, след като се появиха спекулации за влизането на инвеститора Карл Айкан в онлайн платформата за плащания.

На New York Stock Exchange около 0,7 млрд. акции смениха собственика си в сряда, 1583 компонента отчетоха ръст,  1391 - спад, а 123 останаха на непроменени нива. На Nasdaq при оборот от 2,01 млрд. акции 1221 компонента бяха на плюс, 1321 - на минус, а 107 останаха с непроменена стойност.

На фронта на губещите акции лидер бяха книжата на Tesla Motors Inc.,които се сринаха с цели 14%, след като производителят на електрически автомобили е доставил едва 5500 броя от Model S през третото тримесечие. Бройката е повече от това, което Tesla прогнозира, но под желаните 7 хил. коли.За третото тримесечие на 2013 г. Tesla е на загуба от 38 млн. долара, или 32 цента на акция, в сравнение с отрицателния финансов резултат от 431 млн. долара, или 1,05 долара на акция за същия период на миналата година. Приходите растат 8 пъти – от 50 млн. долара година по-рано, когато Model S започна да се продава, до 431 млн. долара към края на септември. В сравнение с второто тримесечие на 2013 г. приходите са нагоре с 6%.

Сериозен срив отчетоха и акциите на Abercrombie & Fitch, които потънаха с цели 13%, след като производителят на тинейджърски дрехи обяви, че продажбите в някои негови магазини отчитат силен спад. 

Humana Inc. обаче се зарадва на ръст на пазарната си капитализация от 2%, след като тримесечният доклад на здравния застраховател индикира, че броят на членовете продължава да расте.

Публикуването на данните за запасите от суров петрол предизвика силен ръст на цената. След неочакваното по-слабо повишение на запасите цената за барел от американския суров петрол WTI скочи до 95,10 долара от 93,65 долара през деня. На пазара на облигациите курсовете също намериха подкрепа. Доходността на десетгодишните бонове намалява с два базисни пункта до 2,64%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 01.09.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още