IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил де Блазио наследява Майкъл Блумбърг начело на Ню Йорк

Жителите на най-големия американски град си избраха демократ за пръв път от 24 години насам

09:38 | 06.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&bdquo;Днес вие се произнесохте ясно и категорично за новата посока на нашия град&ldquo;, каза де Блазио след победата си във вторник вечер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

„Днес вие се произнесохте ясно и категорично за новата посока на нашия град“, каза де Блазио след победата си във вторник вечер. Снимка: Ройтерс

Бил де Блазио спечели убедително изборите за кмет на Ню Йорк на гърба на острите критики към Майкъл Блумбърг – милиардерът, който ръководеше най-големия американски град от 2002 г. до сега. Така жителите на града си избраха демократ за пръв път от 24 години насам, пише Financial Times.

Въпреки ниската избирателна активност де Блазио, който е обществения адвокат на града, задмина републиканския си съперник Джо Лота в изборите, определени като своеобразен референдум за поста на Блумбърг, защото изборът бе между двама мъже, служили дълги години в местния парламент.

„Днес вие се произнесохте ясно и категорично за новата посока на нашия град“, каза де Блазио след победата си във вторник вечер.

До момента са преброени повече от половината гласове и те показват, че де Блазио печели 73% пред Лота с 25%. Либералът влезе в битката със силното желание да покори града, в който демократите имат надмощие над републиканците с 6 към 1, въпреки че жителите му не са избирали демократ за кмет от управлението на Дейвид Динкинс през 1989 г.

По всичко личи, че де Блазио ще спечели с най-огромната разлика от победата на Ед Кох през 1985 г., когато събра 68 на сто от гласовете.

Де Блазио градеше кампанията си около „приказката за два града“ - израз, който поставя на преден план очевидното разделение между най-богатите граждани на Ню Йорк, какъвто е и Блумбърг, и борещите се от средната и ниската класа, за които той твърди, че не са усетили просперитета на града през последните години.

Като защитник на движението „Окупирай Wall Street” по време на протестите през 2011 г., де Блазио сподели пред Financial Times през септември, че ще подходи по-строго към финансовия сектор, включително като намали някои данъчни облекчения и други субсидии за предприятията.

Той обеща промяна след ерата на Майкъл Блумбърг, който веднъж спечели изборите като демократ, два пъти като републиканец и третия път – като независим. Много от жителите на Ню Йорк споделят, че са се изморили от диктаторския стил на управление на Блумбърг.

Като част от своята визия за развитието на града, де Блазио възнамерява да увеличи данъците за жителите, които припечелват повече от 500 хил. долара на година. Приходите ще отидат за предучилищно образование. Новият кмет обеща, че ще работи за построяването на по-евтини и достъпни жилища. Той ще прекрати расовата дискриминация от страна на полицията и ще замени Рей Кели като комисар на полицията.

Лота, бе заместник-кмет при управлението на предшественика на Блумбърг Руди Джулиани. Джо Лота провеждаше кампания, в която предупреждаваше, че, ако де Блазио бъде избран, престъпността ще скочи до най-високите си нива от 70-те и 80-те години на XХ век.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още