IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гладът за информация на американските служби расте

Вратата към базата данни на електронните гиганти e широко отворена за NSA, но защо Агенцията търси задния вход?

08:46 | 01.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Снимка: Ройтерс

По-рано през седмицата нови разкрития показаха, че Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) e проникнала в главните комуникационни връзки, които свързват отделните центрове на Google и Yahoo по света. Това е позволило на NSA да събира информация и съдържание от профилите на милиони потребители на двата електронни гиганта - включително на такива, които са собственост на американски граждани.

Интересното в случая е, че NSA вече разполага с широко отворена врата към информацията чрез програмата за електронно наблюдение PRISM. Защо й е на Агенцията да използва задния вход? Този въпрос задава журналистката от Washington Post Андреа Питърсън.

Има няколко очевидни причини това да се случва. Операциите са се извършвали извън територията на САЩ, където много от установените правила за наблюдение не важат, и където Съдът за наблюдение на международното разузнаване (FISC) няма юрисдикция. През 2011 г. същият орган обяви за незаконна подобна програма с по-малки размери, която обаче бе разработена на американска почва. От всичко това излиза, че ако NSA реши да събира информация в чужбина, тя може да заобиколи механизмите за надзор на наблюдението.

Информацията е стока от съществено значение, а процедурите по архивиране на бази данни, които компаниите стриктно следват, означава, че информацията се дублира на сървъри по целия свят. По-просто казано, това, че сте изпратили електронно писмо до адрес в Щатите, не означава, че то ще остане в на територията на страната по време на целия си живот в “облака”.

Програмата PRISM осигурява на NSA достъп до огромен обем информация от девет технологични гиганти, сред които Google и Yahoo. Операциите, които се извършват в рамките на PRISM са напълно законен начин да се накарат компаниите да съдействат с предоставянате на данни. Преди дни шефът на NSA - генерал Кийт Аликзандър, защити ролята на технологичните фирми в програмата, заявявайки: “Принудихме индустрията да ни помогне по този начин, използвайки силата на закона. Тяхното сътрудничество спасява човешки животи.”

Експерти смятат, че NSA все пак предпочита да влезе през задната врата, защото така остава в сянка за компаниите, чиято собственост е информацията. Прониквайки незабелязано в базата данни, не е необходимо Агенцията да се притеснява, че ще предизвика скандал, свързан с личното пространство на потребителите.

Yahoo и Google изразиха притеснения относно разкритията, че пробивът е осъществен без тяхно знание. Представител на Google е коментирал за Washington Post, че обвиненията са създали “неприятности” за компанията, както и че тя “не е била наясно с подобна активност”. Подобно е и положението в Yahoo, които заявяват, че не са осигурявали “достъп до своите бази данни на NSA или на някоя друга правителствена агенция.”

Разбира се, възможно е решението за събиране на информация да не е част от мащабен план. Мисията на NSA е да анализира чуждото разузнаване. По този начин Агенцията има възможността да достигне до огромно количество информация. За едномесечен период по-рано през годината NSA е събрала 181 280 466 нови записи, включващи метадата пакети, както и реално съдържание от електронни пощи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още