IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 с нов връх в началото на борсовата сесия на Wall Street*

Вълна от икономически данни заля анализаторите, а днес започва двудневната среща на Федералния резерв

17:24 | 29.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
S&P 500 с нов връх в началото на борсовата сесия на Wall Street*

Основните борсови индекси отвъд Океана започнаха търговската сесия във вторник с повишения. Инвеститорите буквално бяха заляти с корпоративни отчети и икономически данни. Индексът S&P 500 отчита нов връх. И всичко това – в навечерието на двудневната среща на Федералния резерв на САЩ.

Широкият индекс Standart & Poor's 500 бележи ръст от 0,27% до 1766,85 пункта. Dow Jones Industrial Average прибавя 0,36% към стойността си и в началото на търговията се изкачи до 15625,19 пункта. Единствено технологичният Nasdaq Composite бележи минимален спад от 0,03% на старта на борсовия ден на Wall Street.

По данни на Министерството на търговията през септември продажбите на дребно в САЩ се свиват минимално с 0,1%. Анкетираните от Ройтерс анализатори очакваха продажбите на дребно да се покачат с 0,4%.

Същевременно по данни на Тhe Conference Board през октомври потребителското доверие в САЩ се е свило рязко до 71,2 пункта след ревизираните 80,2 пункта през септември. Икономистите прогнозираха потребителското доверие да се установи на ниво от 75 пункта през октомври, но заради блокиране работата на правителството показателят спадна още и се размина с техните очаквания.

През август цените на жилищата в САЩ са записали най-големия ръст от времето на имотния балон насам, предаде Ройтерс. Индексът S&P/Case-Shiller е нараснал с 12,8% на годишна база, което е най-силният годишен ръст от февруари 2006 г.

По данни на Министерството на труда на САЩ индексът на цените на производител неочаквано се е понижил с 0,1% през септември, регистрирайки първия спад от април насам. Запитаните от Ройтерс експерти оцениха растежа на 0,6%, но публикуваните данни не ги задоволиха. През август запасите на предприятията са се увеличили с 0,3 на сто, оправдавайки напълно прогнозите.

Към всичко това - Фед ще проведе своята двудневна среща, като изявление за решенията на Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) ще бъде дадено утре. Повечето пазарни участници са на мнение, че централните банкери ще запазят обема на паричните стимули в размер на 85 млрд. долара месечно поне до април 2014 г.

Последната среща на Фед бе през септември, когато Бен Бернанке и компания изненадаха пазарите, като решиха да не променят курса на паричната политика. Последните незадоволителни данни за щатската икономика и политическите стълкновения за бюджета на страната обединиха икономистите около мнението, че централната банка няма да съкращава обема на месечните покупки на облигации скоро.

Apple изненада с тримесечните си резултати, но повишението на цената на акциите на технологичния гигант не е голямо, след като производителят на iPhone обяви по-ниска цел за размера на брутния си марж в сравнение с оценките на експертите от Wall Street. В ранната търговия акциите на Apple поевтиняват с 0,91% до 525,18 долара за брой.

Книжата на BP поскъпват с 4,86% до 474,05 паунда, след като компанията изненада приятно анализаторите с данните за тримесечната си печалба. Британският петролен гигант обяви, че повишава разпределяния дивидент с 5,6% и разкри, че през следващите две години ще продаде активи в размер на 10 млрд. долара.

И печалбата на Pfizer за третото тримесечие разби прогнозите. Въпреки това приходите от продажби в световен мащаб се свиват с 2%. Акцията до момента поскъпва с 1,5% до 31,20 долара.

Книжата на Aetna също поеха надолу, след като компанията за здравно осигуряване публикува по-ниски резултати и направи прогноза за годишните си резултати, които не задоволиха пазарните участници. Цената за ценна книга на Аеtna спада с 1,83% до 60,65 долара в началото на сесията във вторник.

LinkedIn, Yelp, Baidu и Aflac са сред компаниите, които ще оповестят своите междинни финансови отчети след края на борсовия ден.

Министерството на финансите на САЩ е насрочило аукцион за продажбата на 5-годишни облигации в размер на 35 млрд. долара.

* Актуално към 16:45 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още