IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шпионският скандал се разраства

Хиляди американци излязоха на протест във Вашингтон с искане за засилен контрол над дейността на Агенцията за национална сигурност

17:34 | 27.10.13 г.
<p>
	Протест под прозорците на американските власти във Вашингтон събра хиляди хора, които настояват за по-добър контрол над дейността на Агенцията за национална сигурност. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протест под прозорците на американските власти във Вашингтон събра хиляди хора, които настояват за по-добър контрол над дейността на Агенцията за национална сигурност. Снимка: Ройтерс

Същевременно от Белия дом и от кабинета на Меркел отказват коментар. “Ние няма да коментираме детайлите на нашите дипломатически дискусии”, посочва Катрин Хейдън, говорител на Съвета за национална сигурност в Белия дом.

Междувременно стана ясно, че разузнавателни шефове от Берлин заминават за Вашингтон през следващата седмица, за да търсят отговор по обвиненията на Меркел. Обама пък нареди програмите за националната сигурност да бъдат преразгледани, след като Едуард Сноудън разпространи секретните документи на агенцията.

Германия още преди няколко месеца получи информация, че САЩ са подслушвали европейските служби, както и са наблюдавали телефонни обаждания, мейли и текстови съобщения в Германия. Берлин отправи запитване, но получи уверенията на Вашингтон, че се спазва германското законодателство за защита на личните данни, припомня Ройтерс.

На фона на разрастването на мащабите на шпионския скандал във Вашингтон хиляди американци излязоха на протест заради дейността на Агенцията за национална сигурност. Хората носеха плакати “Спрете масовото подслушване!”, “Благодарим ти, Едуард Сноудън!” и “Спрете Биг Брадър”.

Протестът привлече хора с всякакви политически възгледи и пристрастия. “Определям себе си като консерватор, а нито един консерватор не би искал неговото правителство да събира информация за него, да я съхранява и използва”, коментира Майкъл Грийн, един от протестиращите, пред Ройтерс.

“През последните няколко месеца научихме много за нарушенията на неприкосновеността на личния живот, които продължават, както и за пълната липса на надзор над масовото наблюдение на всеки детайл от нашия живот. Ние трябва да кажем на Конгреса, че те трябва да действат”, посочва и Дженифър Уайн, също активист на протеста.

Демонстрацията е организирана от коалицията "Stop Watching Us", която се състои от над 100 обществени групи и фирми, сред които Американски съюз за граждански свободи, движението “Окупирай Wall Street” и други. Групите отдавна настояват Конгресът да реформира законовата рамка за дейността на Агенцията за национална сигурност и секретното събиране на данни.

Администрацията на Обама и много законодатели защитават дейността на агенцията като ключова за националната сигурност на САЩ, тъй като е предотвратила редица терористични акции. Според защитниците на агенцията дейността й внимателно се наблюдава от Конгреса. Разкритията на Сноудън обаче повдигнаха въпроса точно за контрола на подслушванията.

Още за шпионския скандал, който разклати взаимоотношенията между Берлин и Вашингот, вижте в репортажа на Bulgaria on Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още