IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед разкри план за затваряне на банки с по-строги изисквания от Базел III

От януари 2017 г. кредитните институции ще трябва да задържат ликвидни активи в размер, който покрива нуждите им за 30 дни напред при кредитен крах

19:37 | 24.10.13 г. 3
Фед разкри план за затваряне на банки с по-строги изисквания от Базел III

Федералният резерв на САЩ представи днес план, който изисква от банките да пазят достатъчно активи, които могат да продадат лесно, за да оцелеят при кредитен крах, определяйки залегналите изисквания в него като по-тежки от международните правила, съобщи Ройтерс.

Планът изисква банките да задържат достатъчно ликвидни активи, които да покриват нуждите им от кеш за 30 дни напред. Това е ключова точка в правилата за капитала, залегнали в споразумението Базел III, отнасящо се до банките по целия свят, което цели да ги направи по-сигурни след кредитната криза от 2007-2009 г.

Членът на борда на управителите на Фед Дениъл Таруло заяви, че САЩ планират по-тежък преходен график и по-строго определение за това кое се смята за висококачествен ликвиден актив, който централната банка ще изисква от кредитните институции да запазват.

„Тъй като финансовите кризи обикновено започват със свиване на ликвидността, което впоследствие отслабва капиталовите позиции на уязвимите компании, крайно необходимо е да приемем правила за ликвидността“, пише Таруло в бележки към реч, която се очаква да произнесе.

Бордът на управителите на Фед ще се събере по-късно днес, за да предложи официално правилото. То ще се прилага в пълна степен за банки с активи над 250 млрд. долара и изобщо няма да се прилага за тези с активи под 50 млрд. долара. Попадащите в диапазона между двете суми кредитни институции ще бъдат обект на не толкова строг вариант на правилото.

Ликвидните активи, като например държавни облигации, ще гарантират, че банките са в състояние да се справят с изтегляне на депозити от вложителите, че разполагат с допълнителни гаранции срещу понижаване на кредитния им рейтинг и че могат да посрещнат други свои нужди.

От Фед предлагат правилата да влязат в сила от януари 2017 г., доста преди заложената като краен срок 2019 г. от Базелския комитет на световните банкови регулатори.

В САЩ регулаторните органи вече предложиха изискване банките да преминават редовни стрес тестове за ликвидността, за да се види как те биха устояли на криза, пише Таруло.

Браншът ще разполага с 90 дни, за да събере коментари по предложението, след като Фед го обяви официално.

Международните регулаторни органи също работят за въвеждане на стандарт за дългосрочна ликвидност, т. нар. коефициент за нетно постоянно финансиране, което също ще бъде въведено в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
хаирлията няма да има край...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
ABBA
преди 10 години
Айде хаирлия да е! Почна се. Затягайте коланите и не бързайте. Вода ще има за висички. Давайте път на плъховете....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Добре Дошли в "Базел 4" => откога очаквам това...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още