IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на Wall Street поеха нагоре след данните за пазара на труда*

Въпреки че през септември американската икономика е добавила по-малко работни места, инвеститорите очакват Фед да продължи с паричните стимули

18:16 | 22.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Индексите на Wall Street поеха нагоре след данните за пазара на труда*

Основните борсови индекси отвъд Океана се повишават с бързо темпо в началото на търговската сесия във вторник, след като инвеститорите заложиха, че Федералният резерв на САЩ ще продължи да оказва подкрепа за икономиката със същия размер на паричните си стимули, защото създадените през септември работни места в САЩ не оправдаха техните очаквания.

Търговията във всички 10 сектора на S&P 500 отчита високи обороти и индексът се покачва с 0,55% до 1754,19 пункта и за пръв път прекосява психологичните 1750 пункта. Сините чипове на Dow Jones Industrial Average прибавят 0,58% към стойността му и в началото на сесията той регистрира 15480,98 пункта. Технологичният индекс Nasdaq се повишава минимално с 0,02 на сто до 3920,73 пункта и отчита нов 13-годишен връх.

Американската икономика е добавила едва 148 000 нови работни места извън селскостопанския сектор през септември, съобщава CNBC. Резултатът от доклада, който бе забавен с повече от две седмици заради блокирането на дейността на федералното правителство, остана значително под очакванията за 180 000 работни позиции. И все пак безработицата отчете най-ниското си ниво от ноември 2008 г. насам – 7,2%.

Ето защо повечето пазарни участници сега очакват Фед да продължи да изкупува активи за 85 млрд. долара на месец поне до 2014 г.

„Очаквам забавяне на спирането на финансовите стимули, поне до първото тримесечие на 2014 г. Ако постигнем дори и по-малък ръст, отколкото очакваме в момента, може да се чуят призиви и за разширяването им. Но сега е рано да се говори за това“, коментира пък Стивън Неш, директор „Пазарни стратегии“ във Fiig Securities.

Данните на Министерството на търговията на САЩ сочат, че през август разходите в сектора на строителството са се повишили с 0,6% на годишна база до 915,1 млрд. долара, отчитайки 4,5-годишен връх. И тези данни трябваше да бъдат публикувани на 1 октомври, но бяха отложени заради блокирането на правителството.

Сред печелившите е DuPont. Компанията оповести печалби, които разбиха очакванията на анализаторите.

Акциите на Neflix поскъпнаха, след като компанията за онлайн видеа оповести зашеметяваща печалба. Книжата й поскъпват над четири пъти от началото на годината. През третото тримесечие печалбата скача четирикратно до 52 цента за акция. Приходите нарастват с една пета до 1,1 млрд. долара. В началото на търговията обаче те се търгуват с отстъпление от 3,09% до 344 долара за брой.

Amgen, Broadcom и Juniper Networks са сред компаниите, които ще публикуват финансовите си отчети след края на търговската сесия.

В навечерието на пускането на пазара на дългоочакваните нови модели на iPad aкциите на Apple се движат нагоре.
По същото време конкурентите Nokia и Microsoft представиха свои таблети в опит да откраднат малко от светлината на прожекторите за събитието на Apple. Nokia свали завесата и представи първия си таблет Lumia 2520, докато Micsosoft започва продажбите на Surface 2 в САЩ в полунощ.

Акциите на Tranosocean поскъпнаха, след като компанията ще замени Dell в състава на широкия индекс S&P 500 следващия вторник.

Още за случващото се на Wall Street, последиците от блокирането на правителството и очакванията на стратега Стивън Неш – вижте в материала на Bloomberg!

*Информацията за измененията на индексите е актуална към 17:50 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още