IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама би одобрил краткосрочно повишаване на тавана на дълга

То обаче не трябва да бъде обвързано с исканията на републиканците за бюджета на страната, изтъкна говорителят на Белия дом Джей Карни

11:07 | 12.10.13 г. 1
<p>
	Представители на Републиканската партия напускат Белия дом след поредните преговори с президента на САЩ Барак Обама. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Представители на Републиканската партия напускат Белия дом след поредните преговори с президента на САЩ Барак Обама. Снимка: Ройтерс

Американският президент Барак Обама желае да подпише "чисто" краткосрочно увеличение на тавана на дълга, което да не бъде обвързано с исканията на републиканците за бюджета на страната, обявиха от Белия дом на фона на започналите преговори между Обама и законодатели от Републиканската партия, с които се цели прекратяване на бюджетната криза в Съединените щати, съобщи Bulgaria On Air, като се позова на BBC.

„Ако Конгресът приеме ясно краткосрочно удължаване на тавана на дълга, за да предотврати изпадане във фалит, президентът ще подкрепи това решение“ – заяви говорителят на Белия дом Джим Карни.

Той обаче отново повтори, че Обама няма да приеме каквито и да било условия, придружаващи вдигането на тавана на дълга. „Точно сега най-правилно е оръжията да бъдат махнати от масата“, подчерта Карни. „Правителството няма да допусне след шест седмици да се върнем отново на днешното положение, точно преди Деня на благодарността и очевидно важния сезон на пазаруването преди празниците, което би създало огромна несигурност за икономиката“ – отбеляза още говорителят на Белия дом.

Републиканците предложиха вдигане на тавана за период от 6 седмици, но в замяна на широки преговори по бюджета. Администрацията на Обама няколкократно вече заявява, че няма да промени Закона за достъпното здравеопазване, известен като Obamacare, нито ще преговаря около други бюджетни въпроси, докато републиканците не гласуват слагането на край на заплахата от фалит.

Контролираният от демократите Сенат трябва да гласува днес 15-месечно удължаване на тавана на дълга, което би премахнало темата като една от основните по време на кампаниите за Конгреса догодина.

Междувременно републиканците определиха преговорите от петък в Белия дом като конструктивни. Според сенатор Сюзън Колинс Обама е проявил интерес към някои елементи от нейния план за справяне с двете кризи. Той е само един от няколкото, обсъждани от републиканците в Сената.

С наближаване на крайния срок на тавана на дълга – 17-и октомври - Обама се срещна с група дребни предприемачи в Белия дом, които споделиха своите финансови неволи, причинени от спирането на дейността на правителството. Близо 15 000 работници от частния сектор са без работа до момента поради кризата.

В Капитолия пък представители на американската индустрия предупредиха конгресмените, че последствията от частичното спиране се засилват с всеки изминат ден. Проучване показва, че мнозинството от американците хвърлят вината за нея върху републиканците.

В същото време Статуята на свободата, Гранд Каньон и Маунт Ръшмор, които бяха затворени от 1-и октомври, ще отворят врати благодарение на средства от щатите Ню Йорк, Аризона и Южна Дакота. Останалите национални паркове и забележителности продължават да са затворени.

„Няма да допуснем този международен символ на свободата да остане затворен заради блокирането на работата на администрацията и безизходицата във Вашингтон“, се посочва в съобщение на губернатора на щата Ню Йорк, демократът Андрю Куомо, визиращо Статуята на свободата.

Губернаторът на Аризона и член на Републиканската партия Джейн Бруър на свой ред заяви, че е удовлетворена от съгласието на администрацията да промени политиката си и да позволи на щата да отвори отново за посещения Големия каньон, който е най-ценната забележителност, ключова за приходите на щата.

Вижте подробности във видеоматериала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
Обама сега си търси спокойствие до края на мандата. ОК. Ясно. Само че, после, щат-нещат, ще трябва да измислят начин за затягане на коланите. Основен проблем в Щатите е "Американският начин на живот", с неговата енергийна неефективност, огромните разстояния, изминавани от милиони американци, при отиване и завръщане от работа, карането на автомобили с ненужно голяма кубатура и мощнотст и т.н. Непомерно ниските цени на енергоносителите стимулират изгарянето на милиарди тонове петрол и въглища, важни за средно- и дългосробното бъдеще на нацията ... както и на много други. Визирам и България, т.к. средният американец превръща във "въглероден отпечатък" няколко пъти повече от средния българин, от което, до 30-40 години, ще страдаме и ние, когато в щатите изгорят петрола на света.Накратко, "даденостите на Америка" и нейните "силни страни" си играят лоша шега с тези хора...а ми говорят за "енергийна революция" и какви още не високопарни /често празни/ думи.Дано скоро им дойде акълът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още