IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Републиканците в САЩ предложиха временно вдигане на тавана по дълга

В замяна те искат подновяване на преговорите за бюджета

22:50 | 10.10.13 г. 3
Републиканците в САЩ предложиха временно вдигане на тавана по дълга

Представители на Републиканската партия на САЩ са предложили на президента на страната Барак Обама краткосрочно вдигане на тавана по американския дълг, за да бъде избегнат фалит, съобщи BBC.

Председателят на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Джон Бейнър заяви, че те ще го направят срещу подновяване на преговорите с Белия дом за бюджета, които трябва да доведат до деблокиране на дейността на правителството, работещо без бюджет от 1 октомври, когато започна новата финансова година.

Няколко високопоставени представители на президентската администрация вече предупредиха, че без повишаване на тавана по дълга, който в момента е 16,7 трлн. долара, САЩ рискуват да фалират още на 17 октомври.

„Това, което искаме, е да предложим на президента днес възможност за временно повишаване на тавана по дълга в замяна на обсъждане за бюджета“, каза републиканецът Бейнър. Очаква се по-късно днес двете страни да проведат поредна среща.

Говорител на Бейнър заяви, че предложението е за повишаване на тавана на дълга без условия, но само за 6 седмици – до 22 ноември.

„Президентът е щастлив, че хладният разум изглежда най-накрая е надделял в Камарата на представителите и най-малко изглежда, че е налице признание, че фалитът не представлява възможност“, отговори на предложението говорителят на Белия дом Джей Карни. Той обаче подчерта, Обама предпочита дългосрочно решение за тавна по дълга, и припомни, че все още няма приет бюджет за дейността на правителството.

Но президентът е заявил, че е склонен да приеме краткосрочното вдигане на тавана по дълга, за да „предостави на Бейнър известно време да се справи с Чаеното парти в неговата партия“, изтъкна след вчерашната среща демократът в Камарата на представителите от Върмонт Питър Уелч пред AP.

Остава неясно дали републиканците са се отказали напълно от желанието си да бъдът внесени поправки в Закона за достъпното здравеопазване, приет през 2010 г., заради което не бе приет бюджетът за новата финансова година. Това доведе до излизането на над 700 000 федерални служители в неплатен отпуск, а частни компании започнаха да освобождават работници.

Безизходната ситуация навреди на одобрението сред избирателите както за демократите, така и за републиканците, но популярност на последните пострада повече, достигайки рекордно ниските 28%, сочи проучване на Gallup.

Междувременно американският министър на финансите Джак Лю заяви пред комисия на Конгреса, че отмяната на плащанията по дълга на САЩ би предизвикала потенциална дълбока финансова криза. „Това би бил хаос“, каза Лю, визирайки възможността да му се наложи да избира кои точно сметки трябва да плати страната.

След като официално таванът на дълга бе достигнат още през май, министерството използва т. нар. извънредни мерки, за да продължи да плаща сметките, но те ще бъдат изчерпани на 17 октомври, повтори за пореден път Лю.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Pitashtia
преди 10 години
The great financial crash is upon us.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
" ...ако вдигнете тавана на апартамента с още половин метър това ще ви оправи ли положението?" --------------------------------------Американците са на горния етаж (придържайки се към тази метафора), така че за тях, това действие има смисъл на повдигане на "пода", а не на "тавана". "Приливната вълна" е при нас, които сме под наем, в тяхно жилище на долния етаж ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
Zaknafein
преди 10 години
Имаше един много хубав коментар на тази тема преди дни, ето последната част от него:Кратко визуализиране на вдигането на тавана на дълга:"Представете си, че отходната тръба в банята ви се е запушила и всичко е започнало да се връща. Къщата ви е пълна почти до горе със съдържанието на тръбите- ако вдигнете тавана на апартамента с още половин метър това ще ви оправи ли положението?"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още