IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Неонов лебед" ли е кризата в САЩ?

Идеята за "неоновия лебед" възникна през 2011 г., когато правителството на САЩ бе изправено пред подобна съдба

13:01 | 10.10.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
"Неонов лебед" ли е кризата в САЩ?

През последните седмици инвеститорската нервност, свързана с нарастваща угроза САЩ да изпаднат в несъстоятелност, значително се засили. Експерти дори определиха потенциалната неплатежоспособност на щатската икономика като събитие "неонов лебед".

Първоизточникът на определението е понятието "черен лебед", сътворено през 2001 г. от автора Насим Никълъс Талеб. "Черният лебед" е немислимо събитие, абсолютно непредсказуемо предварително, идващо със закъснение. За разлика от него "неоновият лебед", въпреки че се разглежда като значителна рядкост, е дело на натрупване във времето.

"Събитията в САЩ дори не са "черен лебед". Те по-скоро могат да бъдат определени като "неонов лебед", казва Бен Лихтенщайн, президент на портала audiotraders.com.

Лихтенщайн уточни, че е избрал определението "неонов лебед", за да се обърне внимание на тежестта и безпрецедентните последици, които може да предизвика изпадането в несъстоятелност на правителството на САЩ.

"Има множество трудно определими последици от дефолта, повечето от които не са добри. Моето мнение е, че що се отнася до посоката на пазара никой не може наистина да предскаже какъв тип среда ще създаде дефолта", добави още той.

Идеята за "неоновия лебед" възникна през юли 2011 г., когато правителството на САЩ бе изправено пред подобна съдба – политическа криза вследствие на дебатите за тавана на дълга. По това време инвеститорите също бяха паникьосани от перспективата за американски дефолт и как това би повлияло на пазарите по целия свят.

Блокирането на щатската администрация навлезе в своя десети ден, като споровете за новия федерален бюджет продължават. Същевременно наближава и заветната дата 17 октомври, на която според Министерството на финансите на САЩ ще бъде достигнат 16,7-трилионния дългов лимит.

През тази седмица Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че един американски дефолт ще тласне щатската икономика към рецесия и ще доведе до "значителни смущения" на световните пазари.

Въпреки че Лихтенщайн посочи, че най-песимистични прогнози едва ли ще се сбъднат, той отбеляза, че рискът все пак не бива да бъде игнориран.

"Не мисля, че политиците наистина ще позволят изпадане в неплатежоспособност. Въпреки това очевидно вече започваме да виждаме загрижеността за американския кредитен рейтинг и неговото евентуално понижаване", посочи експертът.

И трите големи рейтингови агенции – Fitch, S&P и Moody's – предупредиха за потенциално понижение на оценката на САЩ, ако таванът на дълга не бъде повишен.

В неделя председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър предупреди, че САЩ е на път към достигане на кредитно неизпълнение в интервю за ABC.

Въпреки това Реймънд Макданиел, главен изпълнителен директор на Moody's, изключи възможността от дефолт в интервю за CNBC.

"Изключително малко вероятно е Министерството на финансите на САЩ да не продължи да изпълнява ангажиментите си по обслужване на дълга", посочи Макданиел.

Проблемите на САЩ вече предизвикаха реакция от големите международни кредитори на страната. Вижте коментара на Bloomberg по темата!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 34 rate down comment 8
Людени
преди 10 години
"Идеята за "неоновия лебед" възникна през юли 2011 г., когато правителството на САЩ бе изправено пред подобна съдба политическа криза вследствие на дебатите за тавана на дълга. По това време инвеститорите също бяха паникьосани от перспективата за американски дефолт и как това би повлияло на пазарите по целия свят.".... няколко месеца по-късно "жълтото" удари цена от $1900.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още