IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай настоява САЩ да избегнат дълговата криза в името на световната икономика

Китайският президент се помъчи да увери съседите си, че страната му се стреми към мир, а растежът на икономиката ѝ ще остане силен

17:10 | 07.10.13 г.
<p>
	Джу Гуаняо. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джу Гуаняо. Снимка: Ройтерс

Китай отдавна признава, че има нужда от промяна на модела си на растеж, който зависи до голяма степен от инвестициите в строителството и замърсяващи околната сред индустрии, които замърсяват водните басейни в страната и изпълват атмосферата със смог. Целта е да се стимулира развитие, насочено в по-голяма степен към потребителите и високите технологии.

„Съсредоточаваме се повече върху подобряване на качеството и ефикасността на растежа“, каза Си, оприличавайки процеса на намирането на път към „ново село“. "Китай трябва да премине през структурни реформи, дори това да включва жертване на скоростта. Да пресушиш езерото, за да хванеш рибата не е най-добрата формула за устойчиво развитие“, добави той.

Управляващата Комунистическа партия в Китай е изправена пред тежка битка при прилагането на реформите, които ще отслабят мощното влияние на държавните компании върху икономиката и заплашват интересите на монополите.

„Китайските реформи навлязоха в дълбоките води“, смята президентът на страната, описвайки последиците от евентуален неуспех в преустройството на икономиката като „непоправими“. „Ако се двоумим или сме нерешителни, няма да успеем и цялата досегашна печалба ще бъде загубена“, изтъкна той.

Си засегна съвсем кратко по-мащабните проблеми като намеренията на Китай като регионална сила, замесена в териториални спорове с повечето от съседите си. Японски представители на срещата на АТИС например загатнаха за разочарованието си от китайски нахлувания във водите близо до острови в Източнокитайско море, за които претендират и двете страни.

Си не спомена проблема, но подчерта, че изтъкна намерението на Китай за подпомагане на стабилността в региона. „Азиатско-тихоокеанския регион е голямо семейство“, изрази се метафорично той. „Семейство, в което цари съгласие, преуспява. Китай е готов да живее в приятелство с останалите“, добави той.

Новините от Китай идват на фона на "златната седмица" - серия почивни дни, посветени на основателите на Народната република. Повечето китайци използват ваканцията, за да пътуват и да пазаруват, а много от тях са се насочили към Европа. Вижте до какво води това в коментара на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още