IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко скоро ще дойде следващата рецесия в САЩ?

Историята показва, че Щатите изпадат в рецесия средно на всеки 6-7 години от 1947 г. насам

13:41 | 07.10.13 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Колко скоро ще дойде следващата рецесия в САЩ?

Икономиката на САЩ бе една от първите в света, която успя да се откъсне от спиралата на рецесията, провокирана от последната глобална финансова криза. Въпреки това икономистите вече започват да си задават въпроса кога ще последва следващият удар. Отговорът е – може би по-рано, отколкото си мислите.

Преобладаващото мнозинство от водещи експерти прогнозира, че най-голямата икономика в света трябва да изживее поне още две години преди да достигне нови шест месеца на отрицателен прираст (официалната дефиниция за рецесия). След 2015 г. обаче моментът на следващата рецесия може да бъде по всяко време между края на 2015 г. до 2018 г.

Тези прогнози се основават на предположението, че САЩ ще успее да избегне възможността от изпадане в неплатежоспособност по дълговите си плащания за първи път в историята си – перспектива, която се приближава с опасна сила с всеки изминал ден на фона на продължаващия блокаж на правителствените структури.

"Ако неплатежоспособността бъде избегната – нещо, в което пазарите изглежда са убедени – следващата рецесия в САЩ може да бъде 2016 г., като шансът за това е 50%", заяви Чарлз Робъртсън, главен икономист в Renaissance Capital.

Министерството на финансите на САЩ предупреди през миналата седмица, че евентуално изпадане в несъстоятелност може да доведе до "катастрофален ефект не само за финансовите пазари, но за създаването на работни места, потребителските разходи и икономическия растеж".

Икономиката на САЩ бе изпаднала в рецесия в периода от края на 2007 г. до юни 2009 г., припомня CNBC. Спадът бе предизвикан от световната финансова криза.

Проблемът с щатската икономика провокира Бен Бернанке, в качеството му на председател на Федералния резерв на САЩ, да даде началото на мащабната програма за покупки на активи. Ходът на банкера запази американските разходи по заеми сравнително ниски чрез закупуването на държавни облигации. Това доведе и до по-лек от очакваното спад на брутния вътрешен продукт.

Въпреки това потребителските разходи – традиционно най-големият двигател на растежа в САЩ, не се ускориха по начина, по който много икономисти прогнозираха. През септември JP Morgan и Barclays понижиха прогнозите си за растежа на щатската икономиката през третото тримесечие след по-лошия от очакваното ръст на продажбите на дребно през август.

Американските потребители са изправени пред инфлация на разходите за услуги, като медицинско обслужване, и по-малко сигурност на работното място. През август потребителските цени нараснаха с 1,5 на сто на годишна база.

Историческите данни показват, че САЩ изпада в рецесия средно на всеки 6-7 години от 1947 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
за пред "читателите" можеш да ме питаш каквото си искаш Дякофффски...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
понеже ме коментираш лично - ще ти отговоря така: не очаквах любовницата ми да е толкова грозна - честно, сбъркания набор от хормони те издаде! А и все се надявах да е жена :))))) - а снимката в поза на облекчен пред огледалото е убийствена...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Любовницата (-) тук е минала и се е отъркала в клавиатурата мислейки си за мене добре... ама е изтървала много други мои постове :)))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
к'во да пр'аиш... трябва да си помагаш сам, я с някой модел, я с някой метод... сега тук има мноооого време да позапалят "лешниковите" олиго'фре'ни моторчетата ,... по заръки отгоре де... да посмачкат някой объркал се после пак...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
ах, ти ! Инсайдър с инсайдърите ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още