IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Розенгрен: Фед трябва да прекрати стимулите до 2016 г.

Несигурността заплашва да има значително влияние върху икономиката, заяви председателят на Фед в Бостън

16:06 | 03.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Розенгрен: Фед трябва да прекрати стимулите до 2016 г.

Федералният резерв на САЩ трябва да приключи все още незапочналото свиване на стимулите до 2016 г., заяви официален представител на щатската финансова институция, цитиран от WBP Online.

"По мое мнение програмата за изкупуване на активи трябва да остане зависима от входящите икономически данни, като се стремим да поставим икономиката по пътя на постигането на целите на Фед за заетост и инфлация. Това трябва да се случи възможно най-скоро, надявам се до 2016 г.", отбеляза Ерик Розенгрен, председател на звеното на Фед в Бостън и член на Федералната комисия по отворения пазар (FOMC).

Розенгрeн подчерта и загрижеността си за състоянието на заетостта в САЩ. Безработицата в първата по сила икономика в света бележи спад през последните месеци, но същото се отнася и за работната сила. "Спадът в участието в трудовия процес изкривява безработицата и рисува леко заблуждаваща картина, която има трайни последици за страната и нейното население", посочи банкерът.

Програмата за стимулиране, популярна под названието количествени улеснения, бе въведена след финансовата криза през 2008 г. като средство за подпомагане на националната икономика. От юни насам обаче пазарите бяха завладяни от ураган от спекулации кога централната банка на САЩ ще започне поетапно свиване на стимулите.

Загрижеността относно перспективите пред фискалната политика на САЩ е особено актуална в настоящия момент по време на дебатите за бюджета. Липсата на консенсус между републиканците и демократите доведе до първото в последните 17 години блокиране на дейността на щатската администрация.

"Несигурността, да не говорим за самите резултати, заплашват да има значително влияние върху останалата част от икономиката", отбеляза още Розенгрен по време на събитие в щата Вермонт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още