IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 бележи възход след блокиране на правителството в САЩ

В първата година след спиране на работата на администрацията индексът исторически расте с 11% спрямо ръст от 9% при нормални обстоятелства

12:51 | 03.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
S&P 500 бележи възход след блокиране на правителството в САЩ

Индексът S&P 500 е отбелязвал по-висок растеж в 12-те месеца след всеки блокаж на дейността на американското правителство, показват данните на Bloomberg.

Широкият щатски бенчмарк е растял средно с 11% в 12-те месеца след всяко правителствено "изключване". При нормални обстоятелства пък измерителят расте средно с по 9 на сто всяка година.

Друг интересен факт, който показват данните на Bloomberg, e че при всички подобни случаи S&P 500 приключва на печалба през следващите две години.

"Ако погледнете към 90-те години и последния път, когато дейността на правителството бе нарушена, това събитие се оказа всъщност добро за фондовите борси", посочва основателят на Barrack Yard Advisors Мартин Льоклерк.

Последният път, когато щатското правителство бе блокирано беше през декември 1995 г. Тогава широкият бенчмарк S&P 500 се изстреля с 21% в рамките на година. Чувствително покачване бе отчетено и през 1982 г., когато индексът е нараснал с 36 на сто в 12-те месеца след спирането на дейността на администрацията.

Дебатите между основните политически сили във Вашингтон продължават, но последните сигнали не са особено обнадеждаващи. По-рано президентът Барак Обама заяви, че няма да преговаря с лидерите на Републиканската партия по въпросите свързани с бюджета, докато таванът на дълга не бъде увеличен без допълнителни условия.

Политическата криза в САЩ идва в момент, в който Федералният резерв опитва да измери дали възстановяването на местната икономика е достатъчно силно, за да може да продължи и без подкрепата на прилаганите в момента монетарни стимули.

Заради спирането на администрацията, този петък няма да бъдат публикувани данните за заетостта, които се считат за най-ключовия барометър за бързината, с която се САЩ излиза от финансовата криза.

Повече за движението на широкия бенчмарк S&P 500 може да научите от материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още