IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ си запазва всички възможности в подкрепа на възстановяването

То остава слабо, а необходимите корекции на балансите в публичния и частния сектор ще продължат да спъват икономическата активност, предупреди Марио Драги

19:05 | 02.10.13 г. 2
ЕЦБ си запазва всички възможности в подкрепа на възстановяването

Европейската централна банка днес си запази възможността да предложи още свръхевтини кредити на банките от еврозоната, след като нейният президент Марио Драги заяви, че разполага с набор от инструменти в подкрепа на зараждащото се възстановяване, съобщи CNBC.

Банката вече проведе две операции в рамките на дейността си за дългосрочно рефинансиране на кредитните институции, чрез които се надяваше да помогне за преодоляване на кризата в Европа.

„Смятаме това възстановяване за слабо – колкото крехко, толкова и неравномерно“, каза Драги на пресконференция, след като ЕЦБ остави основния си лихвен процент без промяна на рекордно ниското ниво от 0,5%.

По думите му новите данни за икономиката на еврозоната потвърждават досегашните оценки на ЕЦБ – тя остава отслабена, възстановявайки се на твърде ниско ниво, кредитирането е сдържано, безработицата се запазва висока, а инфлационните рискове са балансирани. Той предупреди също, че необходимите корекции на балансите в публичния и частния сектор ще продължат да спъват икономическата активност.

Инфлацията е под контрол и ще остане стабилна в средносрочна и дългосрочна перспектива, смята президентът на ЕЦБ. „Нивото на инфлацията през тази година ще достигне 1,1%. През следващата година може да се очаква известно ускоряване до 1,3%, но тя остава под контрол и в дългосрочна перспектива може да се прогнозира стабилизиране на нивото“, изтъкна той.

Драги отбеляза, че финансовата институция ще продължи да полага всички необходими усилия, за да поддържа инфлацията под определения таван от 2%, наблюдавайки внимателно фактори като цени на енергоносителите и хранителните продукти, макроикономическите показатели, както и въвеждането на нови данъци в държавите от еврозоната, включително косвените, в процеса на реформиране на фискалните им системи.

Той подчерта специално, че всички държави в ЕС „трябва да положат максимални усилия, за да изпълнят изцяло задачите си в рамките на програмите за бюджетни консолидации“.

Президентът на ЕЦБ повтори поетия вече ангажимент да запази настоящата ставка за продължителен период от време, тъй като слабото темпо на икономически растеж ще сдържа инфлационния натиск.

„Готови сме да използваме всички налични инструменти, включително операция за дългосрочно рефинансиране, за да гарантираме, че развитието на краткосрочните лихви на капиталовите пазари съответстват на средносрочната ни оценка за ценова стабилност. Към момента разполагаме с широк набор от инструменти и не изключваме нито една възможност за задоволяване на нуждите, ако тя се окаже най-подходящата“, подчерта Драги.

Настоящата динамика на капиталовите пазари обаче може да се отрази неблагоприятно на възстановяването на икономиката, смята той.

След като американският Федерален резерв се отказа да започне свиване на монетарните стимули на заседанието си през септември, изненадвайки пазарните участници, стойността на еврото се повиши спрямо долара, предизвиквайки опасения за конкурентоспособността на компаниите от валутния съюз.

В тази връзка президентът на ЕЦБ изтъкна, че финансовата институция следи внимателно развитието при обменните курсове на валутите. По думите му обменният курс на еврото е важен за икономическия растеж и ценовата стабилност.

По отношение на проблемите на САЩ по отношение на финансирането на публичната администрация от началото на месеца вследствие на разприте между законодателите от Републиканската и Демократическата партия по въпросите на бюджета той отбеляза, че не очаква САЩ да просрочат свои задължения, но предупреди, че продължителното прекъсване на работата на правителствените агенции представлява риск за възстановяването на световната и американската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
georgi.benevolenet
преди 10 години
При Сорос в ЦЕУ ни преподаваха преди кризата как се правят финансови кризи и картели. Участваха евродепутати (Бокрош), финансови министри на Полша, Унгария (Ростовски). После открих, че всички имаме неволни импланти за контрол на съзнанието на мрежата на Телеком Австрия и така е с много политици и основни бизнесмени в България от няколко години. Истината е, че зад всичко е ЕК и ЕЦБ с търговските им банки. После рабитих в БНБ когато училите при Сорос и останалите организираха умишлено балон на фондов пазар, жилищен пазар за около 30 млрд лв което съсипа икономиката за това десетилетие. Проблемът е че хора като говерньорите на БНБ, Орещарски, Чобанов, Григор Стоевски, Кристина Карагьозова, Калин Христов, Стати Статев са организирана престъпност от търговските банки, телекомите и енергетиката с контрол на съзнанието, работил съм с тях, опитаха се да ме накиснат за кризата, даже ме отровиха когато разкрих тези факти. До къде очаквате да ви доведът морално деградирали, корумпирани, контроли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още