IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street затвърди положителния тренд

Пазарът ще се движи в зависимост от това как се развиват бюджетните преговори във Вашингтон, според анализатор

23:25 | 26.09.13 г. 1
Wall Street затвърди положителния тренд

С повишения на индексите приключи днешната сесия на Wall Street заради по-добрите от очакваното данни за пазара на труда, предаде Ройтерс. Ръстовете обаче бяха ограничени заради опасенията, че изтича времето на американските законодатели да постигнат бюджетно споразумение, за да избегнат спирането на работата на правителствените агенции и неизпълнение на дълга.

Конгресът на САЩ има срок до понеделник да намери решение, за да не се блокира работата на правителствените агенции. Администрацията на президента Барак Обама предупреди също така, че финансовото министерство много бързо изчерпва средствата, с които обслужва правителствения дълг.

“Тази корекция, на която бяхме свидетели, не беше изненада. Пазарът ще се движи в  зависимост от това как се развиват преговорите във Вашингтон за тавана на дълга”, коментира Фил Орландо, пазарен стратег във Federated Investors в Ню Йорк.

В края на сесията Dow Jones добави 0,36% до 15 328 пункта, S&P 500 се повиши с 0,35% до 1 698 пункта, а Nasdaq нарасна с 0,7% до 3 787 пункта.

Днес американското трудово министерство съобщи, че през миналата седмица броят на американците, подали молби за помощи при безработица, е намалял до шестгодишен минимум. Същевременно търговското министерство потвърди, че икономическият растеж в САЩ през второто тримесечие е бил 2,5%, докато анализатори очакваха лека корекция нагоре до 2,6%.

Междувременно националната асоциация на брокерите на имоти съобщи, че заради нарастващите лихви по ипотеките се наблюдава забавяне на пазара на жилища и по-малко американци са купили стари жилища през август.

“В момента пазарите се намират в много интересен период. Получихме решенията на Фед, пазарите не скочиха заради тях, а по-скоро се фокусираха върху следващата фаза. Затова трябва да вземем предвид два фактора. Първо, каква е дългосрочната прогноза. Според мен тя е предимно оптимистична, защото много от икономиките се възстановяват, виждаме това възстановяваме, то се появява на все повече места. Но в същото време в краткосрочен план съществуват и някои пречки по пътя”, коментира пред Bloomberg Бил Блейн, анализатор от Mint Partners.

В краткосрочен план като основно предизвикателство той очертава бюджетните преговори в САЩ и бъдещето на монетарните стимули.

Вижте коментара на Бил Блейн във видеото на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Alhimik
преди 10 години
През миналата година ли са намалели или през миналата седмица :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още