IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ достигат тавана на дълга на 17 октомври

Aмериканското правителството има на разположение едва 30 млрд. долара, заяви финансовият министър Джейкъб Лю

09:41 | 26.09.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
САЩ достигат тавана на дълга на 17 октомври

Таванът на американския дълг ще бъде достигнат на 17-и октомври, ако Конгресът не постигне договорка за повишаване на лимита от 16,7 млрд. долара. Това обяви в писмо до председателя на Камарата на представителите Джон Бейнър финансовият министър на САЩ Джейкъб Лю.

Лю е първият официален представител на американското правителство, който определи конкретна дата за достигането на дълговия лимит. По-ранните предположения на американските власти бяха, че събитието ще случи в периода от 18 октомври до 5 ноември.

Според Лю ръководеното от него министерство предприема "извънредни мерки", за да запази бюджета на повърхността още от май. Една от тези мерки е била забавянето на плащанията към пенсионния фонд.

По думите на финансовия министър до 17-и октомври правителството има на разположение едва 30 млрд. долара. Същевременно средните дневни бюджетни разходи са в размер на 60 млрд. долара. Лю подчерта, че всеки опит да се даде приоритет на определени видове плащания спрямо други всъщност означава "дефолт, но под друго име".

"Няма начин да знаем каква вреда ще нанесе плана с приоритетите върху нашата икономика и финансовите пазари", отбеляза Лю. "Ако обаче правителството в крайна сметка вземе решение да покрие всичките си разходи, резултатите могат да бъдат катастрофални", каза още той.

Писмото на Джейкъб Лю предизвика реакцията на световните пазари. Непосредствено след публикуването му фючърсните контракти върху златото с доставка през декември поскъпнаха с 1,4% до 1334 долара за тройунция. В последствие обаче стойността на жълтия метал отстъпи, като към 09:30 часа българско време отбелязва дневен спад от 0,37 на сто до 1 331,20 долара за тройунция.

Последната сериозна заплаха от неизпълнение на бюджетните задължения в САЩ настъпи през 2011 г. Тогава администрацията на президента Барак Обама и двете камари на Конгреса, доминирани съответно от републиканците, а другата - от демократите, успяха да се договорят в последния възможен момент.

Споразумението спаси САЩ от парализа на правителството - нещо, което не се беше случвало от 1996 г. Съгласно сделката бяха извършени дълбоки бюджетни съкращения за близо 38 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Nikola666
преди 10 години
***.usdebtclock.org е впечатляващ, но в действителност не дава данните в реално време. Просто екстраполира наличните данни по алгоритъм. Ако искаш можеш да си изключиш интернета след като заредиш сайта и ще видиш че броячите не спират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Понеже само ФЕД могат да "спасят" САЩ, а САЩ е най-голямата икономика в света, то от тук следва , че ФЕД манипулира целия свят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Jorkata
преди 10 години
Според ***.usdebtclock.org в момента дълга на САЩ е 16,953 трилиона, а в статията се говори за 16,7 трилиона... аз ли нещо не разбирам, или схемата тук е друга?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още