IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сряда донесе най-дългата негативна серия за годината за S&P-500

„Политическото неразбирателство във Вашингтон сковава фондовите пазари“, казва анализатор

23:11 | 25.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Американските борси приключиха сесията в сряда с минимални загуби. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американските борси приключиха сесията в сряда с минимални загуби. Снимка: Ройтерс

Тиктакащият часовник по темата за американския държавен бюджет определяше в сряда настроението на Wall Street и спъваше ръста на акциите. Защото Конгресът на САЩ трябва да стигне да края на септември до бюджетен компромис. Позициите на контролирания от демократите Сенат и доминираната от Републиканската пария Камара на представителите са твърде раздалечени. В допълнение, таванът на дълга на САЩ ще бъде достигнат в средата на октомври. Въпреки това обаче не се очертава пробив в преговорите.

От тази гледна точка данните за новите поръчки за стоки с дълготрайна употреба избледняват. Въпреки че те се оказаха изненадващо положителни, не успяха да предизвикат еуфория на борсата, особено като се има предвид, че ръстът е минимален. И новите продажби на жилища в САЩ са се развили малко по-добре от очакваното през август.

Индексът на сините чипове Dow Jones спадна с 59,08 пункта до 15 275,51 пункта, а по-широкият индекс S&P 500 отчете най-дългата си серия на загуби от декември 2012 г., скед като днес загуби -0,27%, или 4,55 пункта, до 1 692,87 пункта. Технологичният Nasdaq Composite се сви с 0,19% , или 7,16 пункта, до 3 761,10 пункта.

„Политическото неразбирателство във Вашингтон сковава фондовите пазари“, казва стратегът Арт Хоугън от Capital Markets. А и преди края на едно изпълнено с успехи за акциите тримесечие инвеститорите имат повод да потърсят печалби, добавя той.

Също и фонд- и портфолио мениджърите използват като повод приближаването на края на тримесечието като възможност да поставят своите позиции на изпитание. „Ние преглеждаме всяка една акция, за да гарантираме, че няма да преживеем лоша изненада. Акциите с по-ниски от средните резултати, се изследват методично", казва пазарният стратег Едуард Пианвин от Chase Investment Counsel.

Като цяло по-скоро положителните икономически данни междувременно не насърчават инвеститорите да купуват американски облигации. Доходността на десетгодишните облигации остана на ниво от 2,65% . Една емисия с американски десетгодишни облигации в размер на 35 млрд. долара се наслади на доста добро търсене. Инвеститорите на пазара на облигациите са убедени, че централната банка на САЩ няма да избърза с намаляването на своите покупки на облигации, твърдят пазарни анализатори.

Бюджетният спор се отрази негативно и на долара и помогна на еврото да се завърне над границата от 1,35 долара – до 1,3524 долара. С публикуването на доклада за седмичните наличности под натиск на пазара на суровини попадна и петролът. Барел от американския сорт WTI поевтинява до 102,60 долара, след като предния ден се търгуваше за 103,13 долара. Цената на тройунция злато се повишава до 1336 долара, след като във вторник струваше 1323 долара.

Във фокуса на интереса към индивидуалните стойности в Ню Йорк бе социалната мрежа Facebook. Акциите поскъпнаха с 2% след повишения на препоръките на редица брокери.

На страната на печелившите също така бяха и акциите на производителя на медицински инструменти Mako. По-големият конкурент Stryker иска да придобие Mako за 1,7 млрд. долара. 

Акциите на Amazon не успяха да извлекат полза от представянето на новите версии на таблетите от серията Kindle и отчетоха спад от 0,47% до 312,65 долара за брой. Новите устройства са значително подобрени спрямо предшествениците си както в хардуерно, така и в софтуерно отношение. За седеминчовата версия на Kindle Fire HDX ще се искат 229 долара, като доставките ще започнат от 18-ти октомври, а по-големият модел ще се продава срещу 379 долара.

Курсът на акциите на оператора на круизни кораби Carnival, чиято собственост е претърпелият през януари 2012 г. крушение круиз Costa Concordia, се сви с 5,30% до 32,70 долара за акция. Операторът публикува днес предупреждение за по-ниска печалба за четвъртото тримесечие. Освен това анализаторите на Morgan Stanley препоръчаха на клиентите си да се разделят с акциите си на Carnival.

Пазарната капитализация на J.P. Morgan се повиши с 2,74%. Вътрешен източник твърди, че банката е предложила на американското правосъдно министерство да плати около 3 млрд. долара в извънсъдебно споразумение, за да се прекрати съдебното производство. Предложението е във връзка с нередности при издаването и разпространението на ипотечни ценни книжа. За момента американското министерство на правосъдието отказва да направи подобна сделка, тъй като предложените средства са твърде малко за сериозността на нарушението. Въпросните 3 млрд. долара са по-малко от половината от нетната печалба на JPMorgan за второто тримесечие на тази година, която възлиза на 6,5 млрд. долара. 

Ценните книжа на търговеца на дребно J.C. Penney се обезцениха с цели 14,96% до дванадесетгодишно дъно. На пазара се появиха опасения, че компанията спешно се нуждае от свежа ликвидна инжекция, за да продължи да развива оперативна дейност. Спадът дори мина и 15% през сесията, като акцията се обезцени до най-ниското си ниво от края на 2000 година. През миналата фискална година концернът отчете най-слабите си продажби от повече от две десетилетия насам. Сега експертите от анализаторска къща са на мнениче, и през третото и четвъртото тримесечие финансовите резултати ще са доста проблемни. Освен това вътрешни източници твърдят, че в момента компанията води преговори за още едно увеличение на капитала. През тази година групата вече абсорбира повече от 3 млрд. долара под формата на нов капитал. 

Най-голямата верига за търговия на дребно Wal-Mart Stores задрасква своите поръчки при доставчиците си през идните тримесечия, пишат няколко американски издания. По този начин концернът щял да реагира на спада на приходите от последните месеци, казват запознати. Пазарната капитализация на компанията се сви с 1,45 на сто до 74,65 долара за акция. Надолу поеха и курсовете на акциите на производителите на продукти, с които Wal-Mart зарежда магазините си – книжата на Johnson & Johnson отчетоха понижение от 1,29 на сто до 87,08 долара за акция, а тези на Procter & Gamble се обезцениха с 1,14% до 80,36 долара за акция. 

След негативен анализаторски коментар под натиск попаднаха и акциите на Blackberry, като се обезцениха със 6,21 на сто до 8,01 долара за брой. Пиер Ферагу от Bernstein заяви в актуално свое изследване, че предполагаемата сделка за производителя на смартфони от страна на финансовия инвеститор Fairfax е невъзможна. Fairfax – досега най-големият акционер в канадската компания с 10%-ен дял, предложи по 9 долара за всяка оставаща акция. Финансирането – 1 млрд. долара от нови акции и 3 млрд. долара от банкови кредити, е нералистично, смята Ферагу. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 20.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още