IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама предлага федерално ограничение на въглеродните емисии на електроцентралите

Очаква се законопроектът да срещне съпротивата на републиканците и американската въгледобивна промишленост

21:56 | 20.09.13 г.
Обама предлага федерално ограничение на въглеродните емисии на електроцентралите

Президентът на САЩ Барак Обама представи предложение за ограничаване на въглеродните емисии на новите електроцентрали в САЩ, съобщава BBC.

Това ще бъде първият опит за налагане на федерално ограничение върху замърсяването на атмосферата, което е обвинявано за eдин от основните виновници за глобалното затопляне.

"Изменението на климата, причинено от въглеродното замърсяване, е една от най-значимите заплахи за общественото здраве на нашето време", заяви ръководителят на щатската агенция за защита на околната среда Джина Маккарти.

Опозиционната републиканска партия, както и въгледобивната промишленост в САЩ, обаче вече декларираха готовността си да се противопоставят на предлаганите законови изменения.

Според плана, очертан от Маккарти, новите газови централи ще бъдат ограничени до отделяне на емисии въглероден диоксид в размер на 1 000 фунта (450 кг) на мегаватчас. Ограничението при новите централи, работещи с въглища, пък ще бъде до 1 100 фунта.

В момента средното отделяне на въглеродни емисии при работещите на въглища централи е 1 800 фунта за мегаватчас.

Предложението може да засегне както новите, така и вече съществуващите електроцентрали, които са отговорни за около една трета от всички емисии на парникови газове в САЩ.

За да отговарят на нормите, работещите с въглища централи ще трябва да инсталират нова технология за "улавяне" на вредните газове, която по думите им в момента е твърде скъпа.

Президентът Барак Обама вече нееднократно обяви желанието си да приключи това, което той нарича "неогранично изхвърляне на въглеродно замърсяване" от централите в САЩ.

В словото си по време на встъпването в длъжност през януари американският президент акцентира на изменението на климата. Темата, която бе една от важните по време на първата му предизборна кампания, по същество бе игнорирана по време на първия му президентски мандат. За сметка на това Обама акцентира върху реформите в сферата на здравеопазването.

"Ще отговорим на заплахата от изменението на климата. Знаете, че при неизпълнение на това ще предадем нашите деца и бъдещите поколения", каза Обама в речта си през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още