IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Федералният резерв трябва да гледа напред при формирането на паричната политикa

Централната банка се опасява от продължаването на програмата си за изкупуване на активи, но сега не е моментът за свиването й, посочва бивш икономист на Фед

12:25 | 22.09.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Федералният резерв трябва да гледа напред при формирането на паричната политикa

Решението за времевите рамки на свиването на монетарните стимули от Фед бе обвързано с икономическите данни, посочва Катрин Ман, бивш старши икономист във Федералния резерв. 

Трябва да помним, че това обвързване не касае само постъпващите икономически данни, но и очакваните, защото Фед трябва да гледа напред при формирането на монетарната политика.

До следващото заседание на Фед има голям потенциал за усилване на фискалната спирачка върху икономиката и това според мен е един от аргументите на Фед да не затяга паричната политика в този момент.

Така че преди да пристъпят към свиване, те ще изчакат преминаването през фискалните проблеми и оценяването на икономическите последствия от тях. Може и да няма такива, но аз мисля, че ще са значителни.

Смятам, че Фед се безпокои за печалбите на банките, за това, че жилищният сектор е толкова зависим от програмата им за изкупуване на облигации. Притеснени са и от рекордно високия дял на дългосрочни ДЦК в баланса на Фед. Така че, те се опасяват от продължаването на тази програма, но сега не е моментът за свиването й.

Вижте цялото интервю във видеото на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още