IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street продължава подема си от вчера

„Фед изненада всички, като не направи нищо“, коментира икономист

17:44 | 19.09.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Цените на акциите продължиха да поскъпват и носят още печалби на инвеститорите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Цените на акциите продължиха да поскъпват и носят още печалби на инвеститорите. Снимка: Ройтерс

Борсите отвъд Океана отвориха с повишения, като цените на акциите продължиха да поскъпват, след като Федералният резерв на САЩ (Фед) обяви неочакваното си решение да задържи монетарните стимули на сегашното ниво, пише MarketWatch.

В началото на търговията индексът Dow Jones Industrial Average е нагоре с половин пункт до 15 677,52. S&P 500 запазва положителната тенденция и расте с един пункт до 1726,10. Nasdaq Composite прибавя 5,39 пункта и се изкачва до 3788,97.

Вчера индексите Dow Jones Industrial Average и S&P 500 затвориха при рекордни върхове, доходността по 10-годишните облигации спадна рязко, а цената на златото се покачи, след като Федералната комисия за отворения пазар обяви, че се нуждае от сигурни знаци, че икономиката се подобрява преди да намали обема на 85-милиардната си месечна програма за изкупуване на активи.

„Фед изненада всички, като не направи нищо“, коментира решението изпълнителният директор на Earnings Scout Ник Райх. Според него Бен Бернанке е искал да намали обема на месечните покупки, но се е отказал заради ръста на лихвените проценти по ипотеките, което представлява заплаха за възстановяването на жилищния пазар.

„Фед явно го устройва доходността от 2,5% по 10-годишните облигации, но не и такава от 3% при сегашните макроикономически данни“, добави Райх.

По данни от днес молбите за безработни отново са се покачили над 300 хил. седмично. Те обаче може би ще се увеличат още в следващите седмици, защото някои от щатите изостават в подаването на данните заради почивните дни покрай Деня на труда. И все пак по-надеждните средномесечни данни са близо до регистрирането на петгодишно дъно.

Предстои да видим как ще повлияят данните за производството, продажбите на имоти и какво ще бъде състоянието на водещите икономически индикатори.

Икономистите, анкетирани от MarketWatch, очакват, че продажбите са намалели до 5,2 млн. през август след темп на ръст от 5,390 милиона през юли, което е най-високото ниво от 2009 г. насам.

Вижте коментар на Нейра Чехич от Bloomberg за паричната политика на Федералния резерв на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
stone kold
преди 10 години
te sprat li shte stane faliiitttt
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
/собствени реакции срещу собствен резултат/, хем се дебне момента да се излъжат най-подходящо /когато очакват по собствените си параметри промяна/ спрямо човешките си очаквания за вероятностна промяна спрямо средните статистически реакции на човек, при реакция спрямо променящо се въздействие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Фед изненада всички, като не направи нищо - как да не е направил нищо? -> излъгаха целия свят, че може да спрат(1), това което реално вече в голямата си степен е спряно, но поддържащо човешката психика, която определя човешката логика, мисъл и реакции е нужно да се подчертава непрекъснато че се прави, за да не се изместят параметрите на последните и от тях действието на алгоритмичната схема на процеса! Защото резултата от него не е функция ВЕЧЕ основно от действията му, след като те са определили бъдещото алгоритмично развитие на процеса, базиран на ЧОВЕШКИ участници /с общо човешки параметри-общи човешки реакции/, а от ненарушимостта и непроменимостта на човешките реакции на които е базиран за в бъдеще!Та това излъгване, се "случи" в много НЕслучаен и особен момент, точно когато очакванията за човешко разколебаване /по статистика на човешките параметри/ са максимални /пробив на ниво Фибо50% (1.3490)/ИЛИ следствието е , че хем се ползват хората сами срещу себе си /собствени реа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още